Individer behöver inte göra någonting, men näringslivet måste skaffa sig planer inför en hård brexit sade Dominic Raab igår.

Individer behöver inte göra någonting, men näringslivet måste skaffa sig planer inför en hård brexit sade Dominic Raab igår.

Britter förbereder för hård brexit

Britter i utlandet kan mista tillgången till bankkonton och kort- eller betalningstransaktioner i euro kan bli dyrare om Storbritannien vid en hård brexit. Det varnar landets regering i nya dokument.

–Låt mig vara tydlig. Det här är inte vad vi vill. Och det är inte vad vi förväntar oss. Men vi måste vara redo.

Storbritanniens konservative brexitminister Dominic Raab höll på torsdagen ett tal i samband med att regeringen publicerade 25 meddelanden kring vad som händer om man inte når en överenskommelse med EU om ett utträdesavtal framöver – det vill säga vid en så kallad hård brexit.

De är de första av över 80 liknande dokument som ska publiceras de kommande veckorna och fram till slutet av september.

Raab sade dock att han har gott hopp om att ett avtal är i sikte – och att det är regeringens topprioritet  – men att råden behövs för att förbereda invånarna på ett värsta utfall.

– Syftet är att informera människor och näringsliv i Storbritannien om vad de behöver göra, om vi inte får ett avtal med EU.

När det gäller finansiella tjänster varnar regeringen för att bankkunder och företag kan få ökade kostnader för transaktioner där betalningarna sker i euro.

Kan mista banktjänster

Brittiska medborgare som bor i EU-länder, som exempelvis pensionärer, kan också förlora tillgången till bankkonton, lånemöjligheter och försäkringar.

Man gör också bedömningen att EU kommer att införa tullavgifter på brittiska varor vid en hård brexit.

Men på ett antal områden som när det gäller arbetsvillkoren för anställda från EU-länder är tongångarna mer ljusa – och den brittiska regeringen försäkrar att de nuvarande reglerna för arbetstagare och exempelvis farliga produkter kommer att fortsätta gälla – i enlighet med en tidigare preliminär överenskommelse med EU (The Withdrawal Act).

De flesta av råden i handlingarna riktar sig dock till företag och industrier.

– Det blir inte mycket förändring alls för individer. Det finns inte mycket de kan göra. Det är näringslivet som måste skaffa sig planer, påpekade Raab.

Företrädare för brittisk läkemedelsindustri uttryckte på gårdagens presskonferens lättnad då man fick veta att godkännande av nya läkemedel i andra EU-länder också kommer att gälla i Storbritannien tills vidare.

Uppdateringar via mejl

I en ny vägledning till svenskar och andra EU-medborgare skriver den brittiska regeringen att dessa inte behöver göra någonting nu, men att man kan få information om något ändras via mejl.

Icke-britter ska senare i år kunna börja söka uppehållstillstånd via ett nytt brittisk regelverk. Ansökan ska lämnas in senast den 31 december 2020, och man kan bara få permanent uppehållstillstånd om man bott i landet i minst fem år.

Brexitministern sade sig också vara övertygad om att Storbritannien får det bättre utanför EU på lång sikt, men att han inser att det finns utmaningar på kort sikt.

I slutet av sitt tal, underströk han, att det bara när landets parlament, Europeiska rådet och EU-parlamentet godkänt och antagit ett samarbetsavtal med EU som britterna kan andas ut.  

–   [Det är bara då] som vi kan vara kan vara säker på att det inte blir ett avtalslöst scenario i mars 2019, sade Dominic Raab, som nästa vecka fortsätter att förhandla om en brexit-uppgörelse med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.