Den brittiska premiärministern Theresa May är under hårt tryck att ro hem ett brexitavtal.

Den brittiska premiärministern Theresa May är under hårt tryck att ro hem ett brexitavtal.

Brittisk opposition hoppas brexit fäller regeringen

Brexit spelar en avgörande roll för Labours strategi för att vinna regeringsmakten. Om premiärminister May misslyckas få ett utträdesavtal med EU kommer partiet att kräva hennes avgång. Det uppger Labours talesperson för Europaportalen.

Socialdemokratiska Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn lyckades på tisdagen få ett överväldigande stöd för en viktig motion som rör partiets kommande politik i brexitfrågan. Bara en handfull händer sträcktes upp i luften för ett nej.

Röstresultatet beskrivs som en seger för de allt fler Labourväljare som enligt färska opionionsundersökningar vill stanna kvar i unionen.

Men en talesperson för Labour som Europaportalen talat med uppger att det framröstade mandatet syftar till att ge partiet utrymme att hantera en mängd olika brexitscenarion framöver.

I första hand ska partiet ska driva på för ett nyval. Om den strategin misslyckas är man villig att stödja andra handlingsalternativ – som att kampanja för en ny folkomröstning.

Men istället för att skriva People’s vote i formuleringen i motionen – vilket kommit att betyda en folkomröstning om själva EU-medlemskapet – valde Labourledarna, att istället skriva ”public vote”.

Det öppnar därmed för vida tolkningar kring vad som egentligen avses.

Olika innehåll

–”Public vote” innebär att det kan referera till olika innehåll, säger talespersonen för Labour, som inte vill förekomma med namn.

Det skulle kunna innebära att man kommer att folkomrösta om det utträdesavtal som premiärminister Theresa May’s eventuellt lyckas få med EU, eller om alternativet att stanna i EU.

Så kallade skuggministrar i Labour som John McDonnell och Keir Starmer har senaste dygnet i media visat sig representera olika åsikter i folkomröstningsfrågan.

Vad händer nu då? Enligt Labourrepresentanten har partiet mejslat ut en trappa med tre handlingssteg.

– För det första måste vi vänta på Theresa Mays kommer hem med ett förhandlingsresultat och vi kommer i så fall att bedöma det med hjälp av sex test, säger han. Exempelvis får Storbritannien inte förlora något jämfört med i dag, se faktaruta.

Det andra steget innebär att om Theresa May inte har med sig ett avtal i bagaget, så kommer Labour att begära ett nyval i parlamentet.

– Om hon efter två års förhandlingar i EU inte har ett avtal med sig kommer det ses som ett ”absolut misslyckande”, säger han.

Om en majoritet i parlamentets underhus ändå inte vill ha ett nytt val, återstår det tredje steget, att gå vidare med andra alternativ som en folkomröstning.

Opinionsundersökningar på senare tid visar att många Labourväljare nu är för att stanna i EU, hur hanterar partiet detta faktum?

– Vi måste självklart prioritera vad våra medlemmar säger, men vi måste också lyssna på hela landet i den här frågan. Vårt jobb är att i så fall representera hela Storbritannien. Brexit eller remain - alla alternativ kommer att finnas, säger han.

– Men om vi får makten i ett val kommer vi med all säkerhet att initiera nya förhandlingar med EU, eftersom vi är övertygade om EU:s goda avsikter och vilja att komma överens med Storbritannien.