I mitten Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU ställer ultimatum - tiden rinner ut för brexitavtal

EU:s ledare ställer nu ultimatum i brexitförhandlingarna med Storbritannien. En gemensam uppgörelse måste finnas på bordet tills nästa toppmöte den 17-18 oktober i Bryssel.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk meddelade efter torsdagens informella toppmöte i Salzburg att om inte nästa toppmöte som ska hållas den 17-18 i oktober blir en “Grande finale” i positiv mening är det ingen idé att ha ett extra toppmöte i november.

Tusk kallade bland annat att oktobermötet ”ett sanningens ögonblick” och att man då förväntar sig ett maximalt resultat av brexitförhandlarna. Det vill säga tanken är att parterna ska signera och formalisera ett gemensamt avtal.

Därmed sätter man nu stor press på den brittiska sidan att göra eftergifter, bland annat när det gäller frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland.

Kräver reservlösning

– Det blir inget utträdesavtal utan en bindande irländsk backstop, sade även Donald Tusk, och syftade på den så kallade backstop-överenskommelsen i förslaget till avtal som innebär att Nordirland blir kvar i EU:s tullunion, vilket Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt är oacceptabelt.

Han sade också att de 27 medlemsländerna stöder att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier får ett sådant mandat i förhandlingarna.

Barnier ska dessutom föreslå en gemensam deklaration om EU:s och Storbritanniens framtida relationer som ska läggas fram på nästa toppmöte.

Donald Tusk sade också att essensen av europeisk politik är att man måste kompromissa men att det finns några frågor där EU inte är beredd att kompromissa, som när det gäller de fyra fundamentala friheterna och inre marknaden.