Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk samtalar med statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Löfven om brexit: Förnuftet segrar

BRYSSEL 19 september 2018

Statsminister Stefan Löfven tror på en uppgörelse med Storbritannien. Samtidigt hoppas EU-ledaren Donald Tusk kunna tina upp den frostiga stämningen mellan medlemsländerna i migrationsfrågan under veckans toppmöte i Österrike.

I kväll och i morgon torsdag träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i österrikiska Salzburg för ett informellt toppmöte med tre frågor på agendan: brexit, migration och inre säkerhet.

Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas göra ett inlägg där hon ber övriga EU-länder gå hennes brexitplan till mötes så att man kan enas om villkoren inom några veckor. Statsminister Löfven väntar sig dock inte omfattande behandling av frågan. Trots ökade farhågor och förberedelser på att EU och Storbritannien inte kommer kunna enas i tid tror statsminister Stefan Löfven (S) att det blir en uppgörelse.

– Stalltipset är väl ändå att förnuftet faktiskt segrar och att det blir ett ordnat utträde och att det nås en överenskommelse. Men det är ju inte skrivet i sten, sade Löfven vid onsdagens EU-nämnd där statsminister han informerade riksdagen om Sveriges hållning på toppmötet.

Löfven pekade på att Storbritannien ”på många sätta blivit handlingsförlamat” på grund av att allt fokus läggs på brexit och den polariserade diskussionen om utträdet i landet.

Rådsordförande Tusk vill att stats- och regeringscheferna tar ställning till huruvida det kan behövas ett extrainsatt EU-toppmöte i november för att enas om brexituppgörelsen om man inte lyckas göra det innan det ordinarie toppmötet i mitten av oktober.

Egypten föredöme

Migrationsfrågan har sedan flyktingkrisen 2015 diskuterats på i princip vartenda EU-toppmöte. I sitt inbjudningsbrev till stats- och regeringscheferna skriver Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att ”spänningarna mellan medlemsländerna åter stigit i samband med inflödet av migranter i EU”.

Tusk, som leder mötet, hoppas kunna tona ned de spänningarna.

”Jag hoppas att vi i Salzburg ska kunna avsluta den ömsesidiga förbittringen och återgå till ett konstruktivt tillvägagångssätt”, skriver Tusk som nyligen besökt Egypten som han prisar för att de gjort ”kampen mot smuggling och människohandel till sin prioritet”.

Tusk undrar hur stats- och regeringscheferna ställer sig till ett ökat samarbete med Egypten för att hindra migrantsmugglare. Detta kritiserades dock skarpt av Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i EU-nämnden.

– [En oroande tendens är] EU:s växande beroende av väldigt auktoritära regimer i omvärlden, sade Sjöstedt och pekade på EU:s flyktingavtal med Turkiet.

– Vi ser en liknande relation växa fram med Egypten där man framhåller Egypten som ett föredöme på migrationsområdet, sade Sjöstedt som menade att landet ”inte har någon respekt för grundläggande demokratiska värden”.

Statsminister Löfven försvarade upplägget med att alternativet till EU:s planer på flyktingläger är att fler migranter riskerar att dö när det försöker ta sig över Medelhavet och att samtalen sker i samarbete med FN:s flyktingorganisationer IOM och UNHCR. Än så länge har inget EU-land anmält sitt intresse att husera sådana läger.

Inga konkreta beslut väntas dock under det informella toppmötet.

10 000 gränsvakter

Vid toppmötet ska ledarna för första gången diskutera EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers förslag om en ny europeisk gränsbevakning med 10 000 vakter som ska hindra obehöriga från att ta sig in i medlemsländerna. Det är i dagsläget inte klart hur dessa ska finansieras och vilket mandat de ska.

De ska även behandla liggande förslag om ökat informationsutbyte i syfte att komma åt terrorister och grova brottslingar och stävja hatpropaganda och andra olagliga aktiviteter på nätet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret