En av tre nyheter som svenska delar på Twitter inför valet är falska eller vilseledande, enligt en brittisk studie.

En av tre nyheter som svenska delar på Twitter inför valet är falska eller vilseledande, enligt en brittisk studie.

Bild: Gagarinone

Svenskar delar en stor andel falska valnyheter

Svenskar delar en betydligt större andel falska eller vilseledande nyheter om valet på Twitter än vad som gjorts inför andra europeiska val. Det visar en ny studie från forskare vid Oxford universitet.

Sverige ligger strax efter USA när det gäller att dela falska, missvisande eller vilseledande nyheter på Twitter inför ett val.

Andelen tweets med skräpnyheter som delas i Sverige är också större än i andra studerade europeiska val.

Det visar en studie från Oxford universitet som undersökte valpåverkan och nära 275 000 tweets kopplade till valet 2018 under perioden från den 8 och fram till den 17 augusti.

– En av tre nyhetsartiklar som spreds och hade hashtaggar kopplade till det svenska valet typ #val2018 eller #valet2018 var en skräpnyhet, säger Freja Hedman, dataanalytiker och forskarassistent vid universitet i Oxford.

”Junk news” eller skräpnyheter utgjordes av artiklar som hade innehålll som kategoriserades som falskt, missvisande eller vilseledande av de standardiserade databeräkningsmetoder som forskarna använder.

Ligger högt

Inför val i Tyskland var en av fyra delade nyheter på Twitter skräpnyheter, inför val i Storbritannien en av fem och inför det franska presidentvalet en av sju.  

– Sverige ligger väldigt högt i jämförelse med andra europeiska demokratier, och nästan lika med USA, konstaterar Freja Hedman.

Forskningsrapporten visar också att åtta av tio delade skräpnyheter spreds via servrar i Sverige, och att endast 0,2 procent från ryska källor.

– Det visar att många falska nyheter kan komma från svenska källor, och inte som många kanske trott via stora ryska underrättelseoperationer, säger hon.

Tre sajter stod för mer än 86 procent av delningen av allt skräpinnehåll, konstaterar forskarna.

Dessa var Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, Nyheter Idag och Fria tider.

Innehållet i artiklarna som betecknades som skräpnyheterna handlade också ofta om invandring, islamofobi eller främlingsfientlighet, och hade en tendens mot extremhögern snarare än åt andra politiska håll, enligt Freja Hedman.