Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
En Frontex-vakt bevakar landgränsen mellan Grekland och Turkiet. Arkivbild.

Uppgift: 10 000 EU-gränsvakter i ny plan

BRYSSEL 10 september 2018

EU-kommissionen planerar ett nytt europeiskt gränsskydd med 10 000 gränsvakter som ska kunna bära vapen och verka utanför medlemsländernas gränser för att stoppa olagliga passager

Uppgifterna kommer från Financial Times och förslaget ska presenteras av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdag när han håller sitt sista linjetal.

Syftet med gränsvakten, som ska vara på plats innan 2020, är att stoppa olagliga gränspassager och lättare kunna skicka tillbaka de migranter som fått avslag på sin asylansökan. Den ska även hindra att migranter rör sig mellan medlemsländer och kunna verka i länder utanför Schengenområdet.

– Vi vill federalisera det yttre gränsskyddet så mycket som möjligt och hjälpa länderna vid frontlinjen, sade en högt uppsatt EU-tjänsteman till tidningen.

Kritik mot förslaget

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk är kritisk till ett sådant förslag om uppgifterna stämmer.

– Att skattebetalarnas pengar ska gå till att militarisera våra gränser rimmar väldigt illa med idén om EU som ett fredsprojekt. Det är bara ett oerhört cyniskt sätt att gå de högerextrema krafterna till mötes, att utmåla människor som flyr för sina liv till EU:s största hot, sade Björk i ett uttalande.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret