En Frontex-vakt bevakar landgränsen mellan Grekland och Turkiet. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Uppgift: 10 000 EU-gränsvakter i ny plan

EU-kommissionen planerar ett nytt europeiskt gränsskydd med 10 000 gränsvakter som ska kunna bära vapen och verka utanför medlemsländernas gränser för att stoppa olagliga passager

Uppgifterna kommer från Financial Times och förslaget ska presenteras av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdag när han håller sitt sista linjetal.

Syftet med gränsvakten, som ska vara på plats innan 2020, är att stoppa olagliga gränspassager och lättare kunna skicka tillbaka de migranter som fått avslag på sin asylansökan. Den ska även hindra att migranter rör sig mellan medlemsländer och kunna verka i länder utanför Schengenområdet.

– Vi vill federalisera det yttre gränsskyddet så mycket som möjligt och hjälpa länderna vid frontlinjen, sade en högt uppsatt EU-tjänsteman till tidningen.

Kritik mot förslaget

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk är kritisk till ett sådant förslag om uppgifterna stämmer.

– Att skattebetalarnas pengar ska gå till att militarisera våra gränser rimmar väldigt illa med idén om EU som ett fredsprojekt. Det är bara ett oerhört cyniskt sätt att gå de högerextrema krafterna till mötes, att utmåla människor som flyr för sina liv till EU:s största hot, sade Björk i ett uttalande.