Tory-medlemmen Boris Johnson talade sig i dag än en gång varm för att Storbritannien ska lämna EU.

Tory-medlemmen Boris Johnson talade sig i dag än en gång varm för att Storbritannien ska lämna EU.

Bitsk Boris Johnson om mjuk brexit: Politiskt förödmjukande

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson förkastade i dag premiärminister Theresa Mays plan för att lämna EU. –Det är dags att skrota Chequersplanen!

Samtidigt som det brittiska Torypartiet sammanträder i Birmingham höll Boris Johnson ett sidotal i en överfylld hall intill den pågående partikonferensen.

Till en början syftade hans ord till att ena det egna partiet, konservativa Tories, som är splittrade i frågan om landet ska göra en mjuk eller hård brexit.

Senare förkastade han dock den egna partiledaren och premiärministern Theresa Mays mjuka plan för att lämna EU, kallad Chequers, som han benämnde vara politiskt förödmjukande.

I stället för att nu göra upp med EU –  med hjälp av Chequersplanen – bör landet framöver satsa på ”riktiga frihandelsavtal” med länder utanför exempelvis i Latinamerika.

Att anta planen skulle vara ett katastrofalt misstag, uppgav han.

– Vi skulle vara hindrade från att erbjuda våra egna tullavgifter, inte kunna skriva våra egna lagar, inte ha egna ramverk för jordbruksvaror och mycket annat, fortsatte han och sa att en sådan sorti skulle vara ”politiskt förödmjukande för landet”.

Statuera exempel

Boris Johnson anklagade också Bryssel för att vilja statuera exempel i förhandlingarna.

– Vad de över allt vill är att demonstrera för varje annat land som drömmer om att lämna är att de inte kan följa efter och lämna EU utan att lida svåra konsekvenser, hävdade Johnson i sitt tal.

– Och tro inte att vi kan göra fel nu och fixa det senare; det är en total fantasi, en total fantasi, upprepade han.

Johnson avfärdade en andra folkomröstning om brexit, något som intensivt diskuteras i landet.

Han sade också att den av EU föreslagna backstop-lösningen, som innebär att Nordirland kan bli kvar i EU:s tullunion för att lösa tull- och gränsfrågor om man inte kommer överens,  ”aldrig skulle komma att inträffa”.

Det är nu dags, enligt EU-motståndaren Boris Johnson, för Storbritannien att ta tillbaka kontrollen, följa visionen och göra ”den värdiga exit” som man röstat för. Boris Johnson vill i stället jobba fram nya avtal med EU under en övergångsperiod fram till slutet av 2020 och satsa mer på världshandelsorganisationens WTO:s ramverk och handelsregler.