Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett pressmöte efter EU-toppmötet.

EU-toppmötet: Fortsatt fokus på att stoppa migranter

BRYSSEL 18 oktober 2018

EU-toppmötet i oktober har inte nått framgång på någon av de två stora frågorna på agendan: migration eller brexit. Däremot ska samarbetet med afrikanska länder för att hålla migranter borta intensifieras.

Klart är att EU:s fokus vad gäller migrationspolitiken fortsätter vara bevakning av EU:s yttre gränser och att stoppa asylsökande från att ta sig in i EU utan tillstånd. EU-ledarna fastslog att samarbetet med tredje länder vad gäller såväl kampen mot flyktingsmuggling som när det gäller att förhindra asylsökande från att nå EU ska intensifieras.

Specifikt lyfte Europeiska rådets ordförande Donald Tusk fram efter toppmötet att EU kommer att stärka samarbetet med Marocko då man sett behov av att stoppa migranter från att komma via den västra delen av Medelhavet.

Sedan flyktingkrisens kulminerade i oktober 2015 har antalet asylsökande som kommer till EU utan tillstånd minskat med 95 procent men samtidigt som inflödet har stoppats till Italien, Grekland och Malta har en allt större andel kommit via Spanien.

Samarbete är dock planerat med fler länder och i februari nästa år kommer ett första toppmöte mellan EU:s medlemsstater och Arabförbundet att hållas i Egypten där frågan ska tas upp.

När det gäller den svåra frågan om att komma överens om en omfördelning av flyktingar gjorde inga framsteg. Istället sa Sebastian Kurz, förbundskansler för Österrike, som är EU:s nuvarande ordförandeland, att det är dags att EU:s medlemsländer kommer överens om att de som vill tar emot omfördelade flyktingar medan andra kan bidra på andra sätt till asylmottagandet.

Statsminister Stefan Löfven tog skarpt avstånd negativ från detta förslag efter mötet.

– Det är nog några som tycker att det vore bra om man kunde köpa sig fri och hitta på sin egen väg vad gäller solidaritet men det finns ingen enighet om det utan här måste vi se till att alla länder tar sitt ansvar.

Sebastian Kurz sade också att EU ska ha fokus på bevakning av gränserna istället för att fortsätta diskutera migrationen, för att därigenom nå enighet i asylfrågan. Men Stefan Löfven tycker inte heller att det går att släppa frågan om omfördelning av flyktingar.

– Man kan inte säga att på de här två frågorna [gränsbevakning och att stärka ekonomierna i Afrika för att minska migrationen] samarbetar vi men på det tredje [omfördelning av asylsökande] gör vi det inte.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret