Storbritanniens premiärminister Theresa May på väg in till onsdagens EU-toppmöte.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-toppmötet till trots – Löfven hoppfull om framtida brexitavtal

Även om onsdagens EU-toppmöte blev resultatlöst i brexitfrågan tror statsminister Stefan Löfven på en kommande uppgörelse mellan EU och Storbritannien.

– Jag tyckte tonen i hennes framträdande var positiv. Generöst gentemot EU-sidan som förhandlare. Så det tycker jag var hoppfullt, sa Stefan Löfven efter onsdagskvällens toppmöte om brexit.

Men Theresa May ska inte ha presenterat några nyheter. Frågan som sätter hinder för en överenskommelse mellan Storbritannien och EU är hur man går tillväga för att fortsatt ha en öppen gränsen mellan brittiska Nordirland och Irland, något båda parter åtminstone är överens om att man vill ha.

En möjlighet som har diskuterats är att skjuta upp den brittiska övergångsprioden då landet helt ska ha lämnat EU, som är tänkt att ta slut 31 december 2020, med ytterligare ett år för att få till en uppgörelse. Men det var enligt Stefan Löfven inget som diskuterades under kvällens möte.

Ändå tror han inte att förhandlingarna kommer att återupptas på nytt omedelbart.

– Jag tror att det behöver rinna lite vatten under broarna faktiskt men det får å andra sidan inte ta för lång tid utan någonstans går gränsen också för när ett utträde faktiskt ska ske. Men det finns fortfarande tid, sade Stefan Löfven.

Det har tidigare talats om att det skulle kunna bli ett extrainsatt toppmöte i november för att avsluta förhandlingarna om brexit men inget datum för ett sådant möte har satts. Stefan Löfven uttryckte att för att det ska bli av måste det först ha skett ett genombrott i förhandlingarna.