Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: 36 miljoner jobb tack vare export

Andelen personer med ett arbete i exportindustrin har ökat kraftigt i EU-länderna. I Sverige är mer än var sjätte jobb beroende av sådan export.

Export till länder utanför EU skapade 36 miljoner arbeten i medlemsländerna 2017, enligt en rapport från EU-kommissionen som presenterades på tisdagen. Det är en tydlig ökning jämfört med år 2000 då 21 miljoner jobb var exportberoende.

Andelen exportberoende arbeten utgjorde under fjolåret drygt 15 procent av alla jobb i EU, en tydlig ökning från 2000 då andelen var tio procent.

– Studien visar kristallklart att handel innebär arbetstillfällen. Exporten från EU till resten av världen bidrar till att försörja ett stort och ökande antal invånare över hela Europa, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Annons

Enligt studien är drygt 17 procent av jobben i Sverige beroende av export till länder utanför EU, vilket är något högre än genomsnittet. Störst andel återfinns i Luxemburg och Irland medan Spanien med tio procent har den minsta andelen i EU.

Den klart största delen av de exportberoende jobben är inom tjänstesektorn, 61 procent.

20 miljoner jobb utanför EU

Studien slår även fast att EU:s export skapar närmare 20 miljoner arbetstillfällen utanför unionen, ett antal som fördubblats sedan 2000.