Annons

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Extra EU-toppmöte ska spika brexit

Den 25 november ska EU-ländernas stats- och regeringschefer anta överenskommelsen om det brittiska utträdet ur EU. Det meddelade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på torsdag morgon efter att den brittiska regeringen godkänt förslaget till utträdesavtal.

På onsdag fick EU-ländernas ambassadörer se förslaget till utträdesavtal och under de kommande dagarna ska EU:s medlemsstater analysera det.

Tidigt i dag, torsdag, meddelade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att det blir ett extrainsatt toppmöte söndagen 25 november där EU-ländernas ledare ska ta ställning till förslaget.

Statsminister Stefan Löfven välkomnade avtalet på onsdagen och Sveriges EU-minister, Ann Linde, säger i dag till Ekot att hon kommer föreslå EU-nämnden att ställa sig bakom avtalsförslaget.

Donald Tusk skrev i ett uttalande på torsdagsmorgonen att han vill säga till britterna att ”även om jag är ledsen att ni lämnar kommer jag att göra allt som är möjligt för att göra detta avsked så smärtfritt som möjligt, både för er och för oss”.