EU-minister Ann Linde diskuterar i veckan brexitvillkoren med George Katrougalos, Greklands EU-minister och Helen MCEntee, Irlands EU-minister.

EU-minister Ann Linde diskuterar i veckan brexitvillkoren med George Katrougalos, Greklands EU-minister och Helen MCEntee, Irlands EU-minister.

Bild: EU

Linde om brexit: Jag vill inte spekulera om utgången

EU-minister Ann Linde hyser gott hopp om att brexitavtalet signeras på söndagens toppmöte. Men uppgörelsen kan ändå gå om intet. – Jag är superorolig för att den inte kommer att godkännas av det brittiska parlamentet.

Efter onsdagens möte mellan brittiska premiärministern Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean- Claude Juncker, sade May sent på kvällen att parterna gjort ytterligare framsteg – men att en del frågor återstår.

Förhandlarna har nu fått mandat att lösa dem och Theresa May ska träffa Juncker igen på lördag, uppgav hon.

När EU:s ledare träffas på söndag är avsikten att klubba igenom den historiska överenskommelsen om Storbritanniens uttåg ur unionen.

Men bland annat fisket och Gibraltar hör till de olösta tvisteämnena - och det är in i det sista är det osäkert om man lyckas sy ihop uppgörelsen. EU-minister Ann Linde (S) är dock förhoppningsfull.

– Jag är inte orolig. Men jag är superorolig för att det inte kommer att godkännas av det brittiska parlamentet, sade hon vid en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

Inom det brittiska parlamentet finns röster för såväl en hårdare brexit som en mjukare variant.

Pekar i bägge riktningar

Ann Linde:

– Jag vill inte spekulera i hur det går, det går faktiskt inte att säga. Medierna och twitter pekar i båda riktningarna och Labour vill dessutom ha nyval.

Parterna är eniga om ett rättsligt bindande utträdesavtal. Samtidigt diskuterar man ännu detaljer som om slutdag för en eventuell förlängning av övergångsperioden ska vara den 31 december 2022.

Ann Linde hoppas dock på en så lång övergångsperiod som möjligt. Den svenska regeringens linje är att man ”vill ha en så nära, bred och djup relation som möjligt”, sade hon igår.

– För oss är det bättre ju längre övergångsperioden är, för då måste de [britterna] vara kvar i EU. Det framtida avtalet kommer ju oavsett att bli mindre än det [medlemsavtal] som finns i dag.

Stats- och regeringscheferna ska på söndag också signera en deklaration om de framtida relationerna mellan EU och Storbritannien.

Den bestod i måndags av sex sidor,  men rapporteras nu ha landat på 26 sidor. Dessa ska nu skickas ut till medlemsländerna för en politisk avstämning. Linde uppgav igår att den text man såg i tidigare veckan innehöll positiva inslag som frihet från tullar och kvoter. 

Också här är den viktigaste frågan för Sverige att även i fortsättningen ha omfattande och goda kontakter med britterna, det handlar inte så mycket sakfrågor.

– För svensk del är det viktigaste att innehållet i EU:s framtidsdeklaration med Storbritannien blir så brett och öppet som möjlig, säger Jan Olsson, brexitambassadör i statsrådsberedningen, till Europaportalen.

Men hur länge deklaration kommer att gälla slås inte fast i dokumentet.

– Det är de här förhandlingspartnernas uppfattning om vad de framtida avtalsförhållandena ska innehålla, EU:s och Storbritanniens. Men det är ju klart att om en ny regering tillträder i Storbritannien så kan det hända saker, säger Jan Olsson.