Storbritanniens premiärminister Theresa May och Statsminister Stefan Löfven. Bilden är en arkivbild.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Statsministern om avtalslöst brexit: Då har vi problem

Under fredagens EU-nämndsmöte i riksdagen fanns en stor oro bland ledamöterna kring ett avtalslöst brexit. Statsminister Stefan Löfven (S) fick svara på flera frågor om huruvida det finns plan för ett sådant scenario.

Löfven inledde EU-nämndens möte med att understryka att Sverige är nöjda med det avtal som finns och att det är viktigt att det blir ett avtal mellan EU och Storbritannien. Han räknade upp tre områden i avtalet som är särskilt viktiga.

– För det första blir det tryggare för medborgare boende i EU och Storbritannien. Det andra är den ekonomiska överenskommelsen där Storbritannien fortsätter att betala in till EU under övergångsperioden och det tredje är att det finns en lösning på gränsen mellan Irland och Nordirland, sade Löfven.

Oro inför ett avtalslöst brexit

Efter att statsministern talat fick ledamöterna chans att ställa frågor. Många av dem handlade om huruvida det finns en plan om det blir ett nej till avtalet i det brittiska underhuset, vilket Löfven svarade med att säga:

– Det skulle vara ett problem om det blir nej i underhuset, hur man ska lösa det vet jag inte. Då har vi stora problem. Jag har svårt att se att avtalet skulle hinna omförhandlas, det man kan göra är förlänga tidsfristen på övergångsperioden men det är upp till britterna att begära det.

På frågan om vad som är viktigast för Sverige att bevaka i en framtida relation med Storbritannien blev svaret handelsfrågor. Statsministern fick även en fråga av Eskil Erlandsson (C) om det här avtalet verkligen är tryggt för svenska medborgare boende i Storbritannien. Löfven svarade att de kommer få behålla sina rättigheter.

SD och V missnöjda med avtalet

Både Sverigedemokraternas Martin Kinnunen och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt uttryckte ett missnöje över avtalet men stödjer ändå det avtal som finns. Kinnunen meddelade att man från Sverigedemokraternas håll gärna hade sett ett mer kompromissvilligt EU men fick replik från Löfven.

– Det finns ingen organisation som man kan gå ur och sedan få behålla rättigheterna, sade statsministern.

Löfven fick även frågan om huruvida Spanien kommer att kunna fördröja avtalet men där var statsministern tydlig med att enligt hans bedömning kommer Gibraltar frågan lösas innan söndagens toppmöte i Bryssel och därmed inte försena processen.