Annons

Finansminister Magdalena Andersson är inte villig att gå med på det förslag om digital beskattning som EU-kommissionen lagt fram.

Bild: Jenny Kejerhag

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige hindrar EU-förslag om digital skatt

EU:s finansministrar lyckas inte komma överens om hur digitala bolag, såsom Google, ska beskattas. Sverige hör till de länder som fortsatt stoppar EU-kommissionens förslag.

EU-kommissionen vill beskatta digitala bolags omsättning istället för deras vinst, samt att företagen ska betala skatt där deras tjänster används.

– Det är något som bryter mot de grundläggande principerna vi har att varor ska beskattas där de produceras och inte där de konsumeras, sade Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) efter mötet.

Sverige är i europeiskt sammanhang ledande vad gäller digitala bolag med företag som Spotify och argumenterar för att det behövs en global lösning på beskattning av digitala bolag, genom OECD. Frankrike föreslog därför på mötet att EU:s regler skulle träda i kraft först om OECD inte kommer fram till ett globalt regelverk till år 2020, rapporterar Politico. Det är ett förslag som Sverige inte nöjer sig med.

Såväl Frankrike som ministerrådets ordförandeland Österrike vill att EU:s finansministrar kommer överens om ett regelverk för digital beskattning senast i december.

– Redan nu har vi elva länder, snart tolv med Spanien, som har nationella lösningar för digital beskattning. Hittar vi inte en lösning till december så kommer vi att ha kanske femton eller tjugo nationella lösningar, sade Österrikes finansminister Hartwig Löger efter mötet.

Men för att fatta ett beslut krävs att alla EU:s medlemsländer är överens, något som Magdalena Andersson inte tror kommer hända innan årsskiftet.

– Det är inte möjligt med det förslag som finns.

Magdalena Andersson är också övertygad om att frågan om hur Sveriges regering kommer att se ut framöver inte kommer att ha någon betydelse för Sveriges ståndpunkt.

– Med de diskussioner vi har haft i riksdagen kan jag inte tänka mig att det finns någon regering som kommer ändra sig.