Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det blir ingen omröstning om brexit imorgon. Det meddelade premiärminister Theresa May i eftermiddags. Här tillsammans med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

May backar: Brexitomröstning inställd

STOCKHOLM 10 december 2018

Det brittiska parlamentets omröstning på tisdag om utträdesavtalet med EU ställs in. Orsaken är att avtalet skulle ha röstats ned med "en betydande marginal".

Theresa May meddelade på måndagen att den planerade voteringen om brexitavtalet i parlamentet inte blir av. Skälet är att hennes avtalsförslag väntades förlora omröstningen "med en betydande  marginal", enligt BBC.

Samtidigt hoppas hon att få igenom avtalet om det förbättras, något som hon uppger att hon skulle ägna sig åt de närmaste dagarna.

Stötestenen är fortfarande den nordirländska backstop-delen i utträdesavtalet, som knyter Nordirland till EU:s tullunion, om i fall att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal alls.

Varadkar: " inte möjligt"

Men enligt Irlands premiärminister Leo Varadkar är det inte möjligt att omförhandla frågan kring den irländska gränsen, utan att omförhandla om "alla aspekter" av överenkommelsen, the Withdrawal Act.

Det har i helgen vilt spekulerats kring  att Theresa May kan vilja göra ett sista försök att omförhandla det kritiserade brexitavtalet. Enligt BBC har hon pratat med flera EU-ledare om detta.

Och en talesperson för EU-kommissionen bekräftade på måndagen att May i helgen pratat med kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om det aktuella läget, "the state of play". 

Efter månader av mödosamma förhandlingar kan parterna nu alltså vara tillbaka på noll.

Överenskommelsen med EU har långt ifrån varit självklar i de kretsar som är för en hård brexit, och utsikterna för att det skulle gå igenom i underhuset i dess nuvarande utformning såg dystra ut.

Om omröstningen hade blivit av hade sannolikt dussintals av Mays egna partikamrater i det konservativa Torypartiet röstat nej.

Mer fakta

Monica Kleja
Redaktör

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret