Annons

FV: Partiledare för Fi, Grudrun Schyman, partiledare för Fi Gita Nabavi, EU-ledamot Soraya Post Fi.

Bild: Jenny Kejerhag

Hoppa till artikelns andra spalt.

Feminister vill bekämpa nationalism i EU-val

I fredags träffades feminister från olika EU-länder för att gemensamt mobilisera sig inför EU-valet.
– Det kommer behövas kraftsamling mot de nationalistiska krafterna, det är skarpt läge. Vi behöver få in så många feminister som möjligt, säger Gudrun Schyman partiledare för feministiskt initiativ, till Europaportalen på plats i Bryssel.

Under fredagens träff enades representanterna på plats om att starta ett feministiskt nätverk under namnet, FUN Europe, Feminists United Network Europe. Tanken med mötet är att inför EU-valet är komma ut med en gemensam valplattform och om möjligt även starta en egen grupp i Europaparlamentet, förhoppningar man närt i flera år. Feministiskt initiativ, Fi, sitter idag med i den socialdemokratiska gruppen S&D.

– Målet är att ha listor i sju medlemsländer och att få in ett tjugotal representanter för då kan vi starta en egen grupp. Nu pågår även diskussioner på EU-nivå att bilda en röd/grön/rosa-grupp för det kommer behövas kraftsamling mot de nationalistiska krafterna, det är skarpt läge. Vi behöver få in så många feminister som möjligt, säger Schyman.

Soraya Post, som just nu sitter i EU-parlamentet för Fi, kommer att ställa upp till omval till EU efter nominering av partiet. Post anser att Fi haft stort inflytande i S&D gruppen bland annat i frågor om mänskliga rättigheter. – Det var viktigt för oss att sitta i en större grupp så man kan få stöd för den politik som vi driver och det har vi fått. När det gäller den antirasistiska politiken så har vi exempelvis lyft frågan om romers situation väldigt starkt och fått med alla institutioner på detta, säger Post till Europaportalen.

Men om ni nu har haft ett stort inflytande i S&D gruppen, är det inte mer värt att sitta kvar i den gruppen då istället för att starta en egen?

– Det får vi ta ställning till då (efter valet), säger Post.

Ingen oro trots flopp i riksdagsval

I det senaste EU-valet fick Feministiskt initiativ 5,5 procent av rösterna. I årets val till riksdagen blev det storförlust men det är inget som oroar partiet.

– Jag tror vi har goda chanser i EU-valet då vi kan visa på det goda arbete som vi gjort under de senaste fem åren med Soraya på plats, säger Schyman och fortsätter:

– Det är också så att människor är friare att rösta när det inte handlar om vem som ska styra landet, det har vi sett i alla val. Det finns många som i det senaste riksdagsvalet gärna hade lagt en röst på Feministiskt initiativ om de hade vetat att vi hade kunnat komma in.

Schyman menar att partiet drabbades av att många väljare vara oroliga inför utgången av valet och vilket inflytande som Sverigedemokraterna skulle få, så de valde att rösta på “säkra” kort istället för på Fi.