Annons

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier debatterade resultatet i den brittiska omröstningen om utträdesavtalet i EU-parlamentet på onsdagen.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Aldrig har risken för ett avtalslöst brexit varit större”

EU ger britterna ett par dagar på sig att förklara hur man vill gå vidare efter tisdagens nedröstade brexitavtal. Samtidigt varnade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier för att de kommande frihandelsförhandlingarna är i fara om britterna inte skriver under avtalet.

– Det är upp till britterna att i dag eller i morgon meddela hur man tolkar omröstningen och för den brittiska regeringen att indikera hur man vill gå vidare mot ett ordnat utträde, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i en debatt i Europaparlamentet på onsdagsmorgonen.

Kvällen innan hade det brittiska underhusets med den största majoriteten i modern tid röstat ned regeringens framförhandlade utträdesavtal med EU: 432 mot avtalet och 202 för. Se videon här

Resultatet får Barnier att allt mer räkna med att britterna brakar ut ur EU utan ett avtal.

– Aldrig har risken för ett avtalslöst brexit varit större, sade Michel Barnier som varnade för att tilliten som behövs för de kommande förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien kan undermineras om det inte blir något utträdesavtal.

Nödvändigt skriva på

– Ratificeringen av detta utträdesavtal är nödvändig och en förutsättning för att skapa en ömsesidig tillit inför den andra förhandlingen [om ett framtida handelsavtal], sade Barnier.

Hans position fick stöd av de flesta partigrupperna i EU-parlamentet där man beklagade resultatet och lyfte fram faktumet att det inte verkar finnas någon majoritet för någon väg framåt alls i det brittiska parlamentet.

Manfred Weber, ledare för den största partigruppen i parlamentet, konservativa och kristdemokratiska EPP, varnade för att det inte finns något manöverutrymme att ändra i utträdesavtalet.

Liberala Aldes ledare Guy Verhofstadt, EU-parlamentets brexitrepresentant, sade att en förlängning av utträdesförhandlingarna skulle kunna vara möjlig. En sådan skulle dock inte få sträcka sig längre än till EU-valet i slutet av maj.

Flera parlamentariker pekade på en ny brittisk EU-folkomröstning som en möjlig väg ut ur det dramatiska läget.

Den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage, en av de viktigaste spelarna bakom brexit, skyllde misslyckandet på premiärminister Theresa May som han menar betett sig som en ledare för ”en nation som förlorat ett krig”. Även han välkomnade en ny folkomröstning.

– Om vi tvingas rösta i en andra folkomröstning kan ni ställas inför en stor överraskning. Vi kommer att vinna den med än ännu större majoritet, sade Farage.

I London väntas i kväll en misstroendeomröstning äga rum mot Mays regering, en omröstning hon väntas klara efter att stödpartiet DUP sagt att man backar henne.

May sträcker ut hand till Labour

Efter omröstningsförlusten lovade Theresa May att hålla möten med representanter från oppositionella Labour för att ”identifiera vad som skulle krävas för att få kammarens stöd” för avtalet.

”Regeringen kommer att gå in i de mötena i en konstruktiv anda, men givet den stora brådskan att komma fram måste vi fokusera på idéer som faktiskt är förhandlingsbara och som har tillräckligt stöd i kammaren”, sade May och tillade att hon – om mötena ger utdelning – ska föra vidare utfallet till EU-sidan för diskussion.

Theresa May har tre arbetsdagar på sig att lägga fram en motion i parlamentet om hur hon vill gå vidare. Om ingen lösning hittas kommer Storbritannien att lämna EU 29 mars utan avtal.