Ett ändringsförslag om att åter folkomrösta om brexit kan vinna stöd i parlamentet. Arkivbild.

Ett ändringsförslag om att åter folkomrösta om brexit kan vinna stöd i parlamentet. Arkivbild.

Brexitförslagen som går bäst hem i parlamentet

Vilken väg Storbritannien väljer i brexitdramat är oklart. Men tre förslag ser ut att ha störst chanser att få stöd av en majoritet i det brittiska parlamentet.

Den brittiska konservativa premiärministern Theresa May fortsätter att söka stöd för sin plan A bland de 651 ledamöterna i landets parlament, med några eventuella ändringar av den omstridda reservplanen på väg.

Samtidigt diskuteras en rad andra brexitförslag. Nästa tisdag ska parlamentet rösta om sex ändringsmotioner till det avtal som röstats ned.

May uppges dock redan ha förkastat alla motioner som utesluter ett avtalslöst scenario.

The Guardian har i en analys kartlagt vilka av ändringsförslagen som i dagsläget kan tänkas få stöd av en majoritet i underhuset.

Folkomröstning

Störst chans att vinna har en motion som innebär att britterna tillåts folkomrösta om brexit en andra gång, förutsatt att regeringen också ställer sig bakom en sådan.

484 ledamöter antas vilja rösta för förslaget, enligt kartläggningen. Hit hör bland annat lojalister och konservativa som är strängt emot ett avtalslöst brexit – och Labourmedlemmar som vill ha en andra folkomröstning.

Som god tvåa landar en brexitplan som också den kan få majoritetsstöd. 392 ledamöter uppges kunna ställa sig bakom en mjukare form av brexit, där Storbritannien blir kvar i EU:s tullunion, om förslaget ges stöd av landets konservativa regering och oppositionspartiet Labour.   

På tredje plats landar en lösning där Storbritannien ber EU att skjuta upp brexit, och förlänga den så kallade artikel 50 som reglerar det brittiska utträdet. Syftet ska vara att hindra att landet nu i mars kraschar ut ur EU utan ett avtal. 331 ledamöter beräknas vara för detta.

The Guardian listar ytterligare tre alternativ som finns på bordet, men inget av dem antas kunna lyckas nå en majoritet i parlamentet.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn har den senaste tiden pratat om nyval. Men på måndagen lade partiet fram en egen ändringsmotion i parlamentet.

Bryta dödläget

I den öppnar partiet för att hålla en andra folkomröstning av något slag, eventuellt kring själva avtalet.

– Vår motion kommer att erbjuda parlamentsledamöter att rösta på ett alternativ för att bryta dödläget kring brexit och hindra kaoset vid ett avtalslöst utträde, sade partiledaren Corbyn igår.

– Det är dags för Labours alternativa plan att ta central plats på scen, samtidigt som alla alternativ hålls på bordet, inklusive en folkomröstning.

Exakt vad Labour förordar att det brittiska folket skulle rösta om är dock inte klart, uppgav en pressrepresentant för Labourpartiet för Europaportalen på tisdagen.

Samtidigt flaggar Labourledningen också för en annan lösning på brexitkrisen, där landet blir kvar i EU:s tullunion samtidigt som landet har en nära relation med EU:s inre marknad. I det perspektivet önskar man också harmonisera de brittiska medborgarnas rättigheter och konsumenträttigheter med EU:s regler.