Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Arkivbild.

Corbyn kräver nyval – vill inte samtala med May

BRYSSEL 17 januari 2019

Den brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn vägrar söka en brexitlösning och kräver istället nyval.

Den kaosartade situationen i Storbritannien inför landets utträde ur EU fortsätter alltjämt. På torsdagsförmiddagen krävde den socialdemokratiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn att premiärminister Theresa May utlyser nyval.

– Om regeringen hade trott på sig själv skulle den vända sig till folket för ett förnyat mandat, sade Corbyn i ett tal och tillade att detta vore enda sättet att ”finna en lösning som fungerar för hela landet”.

Om 72 dagar lämnar Storbritannien EU och i dagsläget finns inget avtal som skulle lindra det utträdet.

Partiöverskridande sonderingar

Premiärminister May har efter gårdagens seger i ett misstroendevotum inlett en sondering i landets parlament för att försöka hitta en väg framåt i brexitfrågan.

Men oppositionsledaren Corbyn vägrar att samtala med May så länge hon inte utesluter att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Detta vill dock May inte göra. En talesperson för May bekräftade på torsdagen Mays hållning att ett utträde utan avtal är möjligt.

– Premiärministern har varit mycket tydlig med att det brittiska folket röstade för att lämna EU. Vi vill lämna med ett avtal men hon är inställd på att uppfylla det brittiska folkets utfall och det är att lämna EU 29 mars, sade talespersonen enligt Reuters.

Skotska partiet SNP:s ledare Nicola Sturgeon kräver samma sak som Corbyn och dessutom en villighet hos May att begära att utträdesförhandlingarna med EU förlängs och att denna överväger en ny folkomröstning för att sätta sig vid samtalsbordet.

Fler krav på ny folkomröstning

Förutom SNP skriver de mindre partierna Liberaldemokraterna, de Gröna och walesiska Plaid Cymru i ett brev till Labourledaren Corbyn att de inte tänker stötta honom i framtida försök att fälla regeringen såvida han inte går med på deras krav att utlysa en ny folkomröstning.

Sex alternativ

Enligt uppgifter kan May komma att lägga fram sex olika alternativ för parlamentsledamöterna för att se vilken hon skulle kunna samla ihop en majoritet för.

Senast på måndag i nästa vecka måste premiärministern lägga fram en motion i det brittiska parlamentet där hon stakar ut hur hon vill lösa brexitfrågan. En debatt väntas först på tisdagen veckan därefter, enligt Andrea Leadsom som leder de konservativa i det brittiska underhuset.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret