Annons

Premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Corbyn kräver nyval – vill inte samtala med May

Den brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn vägrar söka en brexitlösning och kräver istället nyval.

Den kaosartade situationen i Storbritannien inför landets utträde ur EU fortsätter alltjämt. På torsdagsförmiddagen krävde den socialdemokratiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn att premiärminister Theresa May utlyser nyval.

– Om regeringen hade trott på sig själv skulle den vända sig till folket för ett förnyat mandat, sade Corbyn i ett tal och tillade att detta vore enda sättet att ”finna en lösning som fungerar för hela landet”.

Om 72 dagar lämnar Storbritannien EU och i dagsläget finns inget avtal som skulle lindra det utträdet.

Partiöverskridande sonderingar

Premiärminister May har efter gårdagens seger i ett misstroendevotum inlett en sondering i landets parlament för att försöka hitta en väg framåt i brexitfrågan.

Men oppositionsledaren Corbyn vägrar att samtala med May så länge hon inte utesluter att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Detta vill dock May inte göra. En talesperson för May bekräftade på torsdagen Mays hållning att ett utträde utan avtal är möjligt.

– Premiärministern har varit mycket tydlig med att det brittiska folket röstade för att lämna EU. Vi vill lämna med ett avtal men hon är inställd på att uppfylla det brittiska folkets utfall och det är att lämna EU 29 mars, sade talespersonen enligt Reuters.

Skotska partiet SNP:s ledare Nicola Sturgeon kräver samma sak som Corbyn och dessutom en villighet hos May att begära att utträdesförhandlingarna med EU förlängs och att denna överväger en ny folkomröstning för att sätta sig vid samtalsbordet.

Fler krav på ny folkomröstning

Förutom SNP skriver de mindre partierna Liberaldemokraterna, de Gröna och walesiska Plaid Cymru i ett brev till Labourledaren Corbyn att de inte tänker stötta honom i framtida försök att fälla regeringen såvida han inte går med på deras krav att utlysa en ny folkomröstning.

Sex alternativ

Enligt uppgifter kan May komma att lägga fram sex olika alternativ för parlamentsledamöterna för att se vilken hon skulle kunna samla ihop en majoritet för.

Senast på måndag i nästa vecka måste premiärministern lägga fram en motion i det brittiska parlamentet där hon stakar ut hur hon vill lösa brexitfrågan. En debatt väntas först på tisdagen veckan därefter, enligt Andrea Leadsom som leder de konservativa i det brittiska underhuset.