Irlands premiärminister Leo Varadkar vill inte ha kontroller längs gränsen till Nordirland. (Arkivbild)

Irlands premiärminister Leo Varadkar vill inte ha kontroller längs gränsen till Nordirland. (Arkivbild)

Bild: EU

Irland protesterar mot gränskontroller vid hård brexit

Irland kommer inte att sätta upp kontroller längs med gränsen till Nordirland även om Storbritannien lämnar EU utan avtal. Det uppger företrädare för landets regering.

EU-kommissionens chefstalesperson Margaritis Schinas menade på tisdagen att en hård gräns, alltså fysiska gränskontroller, uppstår mellan Irland och Nordirland om Storbritannien lämnar EU utan utträdesavtal.

– Om du vill pressa mig att spekulera i vad som kan hända om det blir en hård brexit, skulle jag säga att det är ganska uppenbart att det blir en hård gräns, sade Schinas som svar på en reporters fråga vid kommissionens dagliga presskonferens i Bryssel.

Uttalandet kom som en kall överraskning för den irländska regeringen, och fick den irländske utrikesministern Simon Coveney att snabbt tillbakavisa tanken på att Irland skulle acceptera att ”återinföra gränsinfrastruktur på den här ön”, rapporterar The Irish Times.

Skydda inre marknaden

Vid en hård brexit kommer EU behandla Storbritannien som ett tredje land, en icke-medlemsstat. Irland förväntas då skydda EU:s inre marknad och tullunion enligt gällande regler.

Irlands premiärminister Leo Varadkar uppgav i landets parlament senare på tisdagen att de brittiska och irländska regeringarna och EU vid ett avtallöst brexit måste förhandla om tullarrangemang och regler.

Men någon hård gräns verkar Irland alltså inte vara berett att gå med på.

– Vi tänker inte börja sätta upp gränsutrustning, uppgav en talesperson för regeringen igår, enligt The Irish Times.

Har förpliktelser

Kommissionens chefstalesperson Margaritis Schinas valde på onsdagens presskonferens att åter igen kommentera frågan om en hård gräns och sade bland annat att EU vid många tillfällen uttryckt sin fulla solidaritet med Irland.

– Det har inte förändrats.

Samtidigt påpekade han att Irland och övriga EU-länder har förpliktelser ifråga om att skydda inre marknaden och tullunionen efter brexit.

– En vara som anländer till Nordirland, från en annan del av Storbritannien, kommer in i inre marknaden som helhet.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) väljer att inte kommentera frågan medan hans pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin säger i ett skriftlig uttalande att:

"Kommissionens talespersons analys är korrekt; lämnar Storbritannien utan avtal uppstår rent rättsligt en gräns mellan Republiken Irland och Nordirland. Det är bl.a. därför det är så utomordentligt viktigt att utträdet sker under ordnade former, så att denna och andra viktiga frågor hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Men, det är en rättslig snarare än politisk fråga. "