Premiärminister Theresa May bekräftade på tisdagen att samtal pågår om att senarelägga brexit. Här tillsammans med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. (Arkivbild)

Premiärminister Theresa May bekräftade på tisdagen att samtal pågår om att senarelägga brexit. Här tillsammans med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. (Arkivbild)

Bild: EU

Samtal pågår om senarelagd brexit

Samtidigt som det brittiska parlamentet nästa tisdag ska rösta om brexiavtalet pågår samtal om en senareläggning av uttåget ur EU. Och om det blir aktuellt att skjuta upp brexit kan Sverige komma att stödja det.

I Bryssel surrar av rykten om att brexit kan komma att skjutas upp och att britterna inte kommer att lämna EU som planerat den 29 mars.

Storbritanniens premiärminister Theresa May bekräftade igår tisdag att samtal med EU pågår om att skjuta upp datumet för brexit, men underströk samtidigt att de sker på EU:s initiativ.

Enligt Tysklands utrikesminister Heiko Maas är det dock ännu för tidigt att diskutera en senareläggning av det brittiska utträdet.

– Det är ännu inte dags att beakta en försening av Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen eftersom det brittiska parlamentet kan komma att enas om att stödja det nuvarande avtalet, sade han på tisdagen till Reuters.

Men diplomater och seniora EU-tjänstemän säger till Euractiv att en förskjutning av det brittiska uttåget ur EU, blir allt mer sannolik.

Orsaken är landets konservativa premiärminister Theresa May väntas förlora parlamentets brexitomröstning.

Positiv till förlängning

Sveriges brexitambassadör Jan Olsson påpekar att det formellt sett finns en möjlighet att förlänga tvåårsperioden som föregår brexit.

Men att en sådan försening i så fall måste godkännas av såväl Storbritannien som övriga 27 EU-ländernas regeringar.

– Vi [från svensk sida ] bedömer allmänt att förutsättningar [för en förlängning] finns om det blir en klar och tydlig process, säger han.

Själva omröstningen i underhuset väntas ske på kvällen klockan 20 svensk tid den 15 januari.  

Under gårdagen förlorade May också en annan viktig omröstning i parlamentet, kopplad till brexit. Med rösterna 303 mot 296 drev parlamentariker från olika partier igenom en motion som hindrar att regeringen från använda sig av vissa skattemässiga befogenheter vid ett ”no-deal-scenario”. Detta utan att först få ett tydligt godkännande av parlamentet.

Upplägget ser i sin tur att bli en tröskel mot att gå ut ur EU utan ett skilsmässoavtal.