Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges nye EU-minister Hans Dahlgren (S) har tidigare varit statsminister Stefan Löfvens närmaste man i EU-frågor. Arkivbild.

Brexitkrisen oroar Sveriges nye EU-minister

STOCKHOLM 21 januari 2019

Nye EU-ministern Hans Dahlgren tvingas rivstarta. Åtskilliga tunga EU-frågor väntar på lösningar. Men viktigast nu är att undvika att Storbritannien kraschar ut ur unionen, anser han.  

De senaste fyra åren har Hans Dahlgren (S) jobbat bakom statsminister Stefan Löfven (S) i statsrådsberedningen som så kallad sherpa, alltså varit Löfvens närmaste man och chefsförhandlare i EU-frågorna. Men nu är han nöjd med att kliva fram i rampljuset.

Som minister – vad blir skillnaden mot i dag?

– Den stora skillnaden är att jag kommer att vara mer utåtriktad, jag kommer ha kontakt med riksdagen förstås, representera Sverige i allmänna rådet men jag kommer också fortsätta att vara sherpa inför Europeiska rådet, sade Hans Dahlgren på en presskonferens på måndagen.

Europeiska unionen står inför flera tunga utmaningar – klimatet, migrationen, tillväxten och värderingarna – men det är krisen i brexitfrågan som bekymrar honom mest.

Inom bara drygt två månader, den 29 mars, kan Storbritannien krascha ur unionen utan ett avtal sedan landets parlament röstat ned utträdesavtalet med EU.

– Jag hoppas verkligen att vi kan undvika att de lämnar oss utan något som helst avtal, det är dyrt, och blir en katastrof inte bara för oss utan också för dem, säger Hans Dahlgren.

Hård gräns

En hård gräns mellan Nordirland och Irland skulle genast uppstå, uppger han. Storbritannien skulle bli ett tredje land och handel mellan EU och Storbritannien skulle därmed beläggas med 110 procents tullavgifter.

EU skulle dessutom gå miste om närmare 40 miljarder pund – eller cirka 500 miljarder kronor som Storbritannien i utträdesavtalet åtagit sig att betala för att täcka tidigare åtaganden från den 29 mars och fram till slutet av 2020.

– [Dessa] 40 miljarder pund är ju en del av avtalet, och om de lämnar utan avtal blir det ingenting, säger han till Europaportalen.

– Så detta är stora saker, både ekonomiskt och praktiskt.

Den brittiska premiärministern Theresa May ska under dagen presentera en plan B inför parlamentet.

– Vi har inte sett planen ännu. Men jag hade kontrakt med vår ambassadör i morse och han tror inte att det blir någon riktig substans utan mer kommer att handla om hur den kommande processen ska se ut, säger Hans Dahlgren.

Tror du att Strorbritannien kommer att begära att man skjuter fram utträdesdagen?

– Det är ju många som spekulerar i det.

Krävs nyval eller liknande

Sverige skulle liksom flera andra EU-länder vara positiv till en sådan senareläggning, om det fanns en utveckling av planerna typ en ny folkomröstning eller om ett nyval är på väg, förklarar han.

Är en krasch det mest sannolika scenariot just nu?

– Nej, det vill jag inte säga men jag tror att det är en stor risk och att vi måste förbereda oss för detta.

Även värderingsfrågorna inom EU, bedömer han, får en tung roll i Europapolitiken framöver. En del EU-länder är på väg att frångå EU:s rättsliga värderingar, bland annat kraven på oberoende domstolar. Enligt Dahlgren kommer valet till Europaparlamentet i maj sannolikt att handla om vilken kurs EU ska ta de kommande åren.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret