Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Protester i Venezuela. Arkivbild.

EU-länder stödjer utmanare i Venezuela

BRYSSEL 4 februari 2019

Sverige och en rad EU-länder stödjer den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó som interimspresident. Detta efter att sittande president Nicolás Maduro avvisat ländernas ultimatum.

– I det här läget stödjer och betraktar vi Guaidó som legitim interimspresident, sade utrikesminister Margot Wallström (S) till Ekot på måndagsmorgonen.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron står bakom Guaidó, vilken utmanar president Nicolás Maduro.

”Venezuelanerna har rätt att uttrycka sig fritt och demokratiskt. Frankrike erkänner Guaidó som interimspresident för att genomföra en valprocess”, twittrade Macron.

Ett formellt EU-uttalande där fler medlemsländer ställer sig bakom erkännandet väntas senare under måndagen. Italien ska dock enligt uppgifter inte ställa sig bakom uttalandet.

Tidsfrist löpte ut

En rad EU-länder krävde i förra veckan att Nicolás Maduro skulle utlysa ett nytt presidentval i landet, med hänvisning till att det senaste presidentvalet inte gått rätt till. Tidsfristen för Maduro löpte ut natten till i dag måndag.

Juan Guaidó är talman i parlamentet och utropade sig själv den 23 januari i år till tillförordnad president, bara två veckor efter att president Nicolás Maduro gjort detsamma. Han kallade Maduros regering för illegitim och bad andra länder att stödja honom som tillfällig president.

Politisk kris, skyhög inflation och utvandring

Den politiska krisen i Venezuela har lett till en av de högsta och mest långvariga prisstegringarna någonsin. Internationella valutafonden beräknar att inflationen år kommer att vara tio miljoner procent. Samtidigt har runt tre miljoner personer flytt landet under de senaste åren, enligt BBC.

Bojkottat presidentval i maj

I maj 2018 hölls presidentval i Venezuela där Maduro segrade. Det var ett val som oppositionen bojkottade och som bland andra EU inte erkände.

"Möjligheten till rättvisa val omintetgjordes av de stora hindren för de politiska oppositionspartiernas och deras ledares deltagande, det nationella valrådets obalanserade sammansättning, de partiska valvillkoren och det stora antalet rapporterade oegentligheter under valdagen, däribland röstköp", hette det då i ett uttalande från EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret