Storbritanniens premiärminister Theresa May och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffades nyligen och pratade brexit på den egyptiska badorten Sharm el-Sheik.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hårt pressad May öppnar för senare brexit

För första gången öppnar Storbritanniens premiärminister Theresa May för att skjuta upp landets EU-utträde. Samtidigt strider hon ännu för att brexit ska ske den 29 mars.

Den 12 mars planerar det brittiska parlamentet att åter rösta om utträdesavtalet med EU. Om avtalet – som EU:s 27 övriga länder och Storbritannien enades om i höstas – då inte godkänns, kan landet komma att begära av EU att vänta med utträdet, som är planerat till 29 mars.

På tisdagen, 977 dagar efter folkomröstningen om brexit 2016, öppnade nämligen den hårt pressade Theresa May för första gången för att skjuta upp brexitdagen om regeringen får ett nytt nederlag i parlamentet, rapporterar The Independent.

Revolt hotar

Det skedde sedan bland annat en grupp på 15 ministrar, ledda av justitieminister David Gauke, arbetsmarknadsminister Amber Rudd och näringsministern Greg Clark, hotat revoltera och lämna regeringen. Detta i protest mot att May verkar styra landet i riktning mot en hård brexit (utan avtal)  – vilket bland annat befaras få stora ekonomiska konsekvenser.

Vid ett nej till brexitavtal den 12 mars väntas parlamentet redan dagen efter få rösta för eller mot att lämna Europeiska unionen utan avtal.

May tvingades i veckan gå med på att ge ledamöterna möjlighet att vid en ny omröstning den 14 mars ta ställning till huruvida perioden för utträdesförhandlingarna ska förlängas.

Samtidigt hoppas hon fortfarande att ledamöterna ska rösta ja till avtalet och att landet ska lämna EU den 29 mars. I grund och botten vill hon inte se en uppskjuten brexit, skriver hon i The Daily Mail.

“Vårt absoluta fokus borde vara att arbeta mot att komma överens om ett avtal och att lämna den 29 mars", uppger hon.

Omröstningen om att senarelägga utträdet förutsätter dock, att det dagen innan inte funnits en majoritet i parlamentet för att lämna EU utan avtal.

Tusk välkomnar frist

Från EU-håll uppgav Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet, tidigare i veckan, att man skulle välkomna eventuella brittiska önskemål om att senarelägga brexit. Men på vilka villkor är högst oklart.

El Pais rapporterar att EU-kommissionen varnar för att brexit inte bör ske senare än den 25 maj, eftersom medlemsländerna strax därefter ska hålla val till Europaparlamentet.