Annons

Det hör inte till ovanligheterna att EU-parlamentariker råkar trycka på fel knapp under omröstningar i plenum.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Feltryckningar kan ha avgjort omstridd upphovsrättsfråga

Om alla EU-parlamentariker hade tryckt på rätt knapp vid tisdagens omröstning om upphovsrättsdirektivet hade utgången kunnat bli en annan. Flera ledamöter har i efterhand meddelat att de röstade fel.

På tisdagen röstade EU-parlamentet om det omdebatterade upphovsrättsdirektivet. Ett avgörande moment i omröstningen var huruvida man skulle tillåta ändringar av direktivet, något som motståndare av det ville möjliggöra för att kunna rösta ner de två mest kontroversiella delarna, som kritiker kallar ”länkskatt” och ”uppladdningsfilter”, men anta resten av direktivet.

Den delen av omröstningen slutade 317 röster mot och 312 för. En knapp majoritet av parlamentarikerna röstade alltså mot att försöka ändra i den föreslagna EU-lagen. Men om parlamentarikerna hade tryckt på rätt omröstningsknapp hade utgången kunnat bli annorlunda.

I efterhand kan ledamöterna göra en så kallad rättelse av hur man röstat. Rättelsen har ingen betydelse för slutresultatet utan fungerar som möjlighet för politikerna att visa att man röstade fel – eller möjligen att man ångrat sig.

En genomgång som Europaportalen har gjort visar att resultatet skulle ha blivit 319 röster för och 314 mot att tillåta ändringsförslag om att rösta bort artiklarna om ”länkskatt” och ”uppladdningsfilter”. Direktivet hade då troligen skickats tillbaka till ritbordet och nya förhandlingar med medlemsländerna.

Bland de som indikerat att de röstade fel finns de två sverigedemokratiska EU-parlamentarikerna Kristina Winberg och Peter Lundgren. Även Marita Ulvskog (S) har meddelat att hon röstade fel, dock åt andra hållet – hon röstade för möjlighet till ändringsförslag men ändrade i efterhand att hon avsåg att rösta emot.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk, som hade velat rösta om ändringsförslagen, beklagar feltryckningarna.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt att man röstar fel just i den omröstningen som var kanske den viktigaste. Det hade varit bra om man hade fått rösta om ändringsförslagen, säger Björk till Europaportalen.

Inte ovanligt

Att EU-parlamentarikerna i efterhand noterar en rättelse är inte ovanligt. Omröstningarna i EU-parlamentet är ofta långa och komplicerade vilket gör att ledamöterna har svårt att hänga med. En granskning som Europaportalen gjorde 2016 visar att varje ledamot i genomsnitt gjorde 6,7 sådana ändringar under perioden juli 2014 till oktober 2015.