Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i samtal med den brittiska premiärminister Theresa May. Arkivbild.

May ber EU att skjuta upp brexit

BRYSSEL 20 mars 2019

Theresa May begär att brexit skjuts upp till sista juni. Men EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är tveksam till om veckans toppmöte kommer kunna uppfylla hennes önskan.

Den brittiska premiärministern Theresa May meddelade på onsdagen att hon begärt en förlängning av utträdesförhandlingarna fram till 30 juni.

– Som premiärminister är jag inte beredd att försena brexit längre än till 30 juni, sade hon i en debatt i brittiska underhuset.

Brevet med Mays begäran, som i dag skickats till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, väntas tas upp på morgondagens EU-toppmöte.

Hon motiverar däri sin begäran att det inte ligger i någons intresse att Storbritannien deltar i det kommande EU-valet i maj, vilket landet väntas behöva göra om förlängningen sträcker sig längre än juli.

May skriver vidare att hon har för avsikt att åter låta det brittiska parlamentet rösta om utträdesavtalet. Detta trots att talmannen så sent som i måndags sagt att det bara kan göras om det sker substantiella förändringar i avtalet.

Hon ber också stats- och regeringscheferna att godkänna den överenskommelse som hon och Juncker nådde för drygt en vecka sedan  i syfte att få till stånd ändringar som gör att talmannen kan tillåta parlamentet att rösta om avtalet för en tredje gång.

När en sådan omröstning skulle äga rum framgår inte av brevet men troligtvis i nästa vecka.

Juncker tror inte på överenskommelse i veckan

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker räknar dock inte med att toppmötet kommer att kunna ge May någon förlängning utan att ett beslut skjuts till nästa vecka.

– Vi kommer troligen träffas igen i nästa vecka eftersom May inte har något stöd i vare sig sin regering eller i parlamentet, sade Juncker i intervju med Deutschlandfunk på onsdagsmorgonen.

EU-kommissionen och Juncker vill att en förlängning inte ska sträcka sig längre än till 23 maj då EU-valet inleds.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret