Den brittiska premiärministern Theresa May förlorade för andra gången en omröstning i underhuset om sitt utträdesavtal med EU. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ny May-förlust – EU laddar för avtalslöst brexit

EU trappar upp förberedelserna inför att Storbritannien lämnar unionen utan avtal efter att premiärminister Theresa May åter misslyckats med att få stöd för sitt utträdesavtal. Men ännu återstår viktiga omröstningar i det brittiska parlamentet.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som representerar medlemsländernas stats- och regeringschefer, beklagar tisdagens omröstning i brittiska underhuset där 391 ledamöter röstade mot premiärminister Theresa Mays utträdesavtal och bara 242 för.

– [Tisdagens] omröstning har påtagligt ökat sannolikheten för ett avtalslöst brexit. Vi fortsätter med våra förberedelser för ett avtalslöst brexit och kommer se till att vi är redo om ett sådant scenario uppstår, sade en talesperson för Tusk på tisdagskvällen.

Lösning – upp till London

Han tillägger att ”det är svårt att se vad [EU] kan göra ytterligare” för att hjälpa May att få igenom avtalet och att lösningen nu ”bara kan hittas i London”.

Tusks uttalande fick direkt stöd av bland annat Nederländernas premiärminister Mark Rutte och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen – två länder som traditionellt stått nära Storbritannien i EU-samarbetet.

”Med bara 17 dagar kvar till [utträdesdagen] 29 mars kommer den nederländska regeringen att outtröttligen arbeta för att se till att skadan på Nederländerna och alla de nederländarna som bor och arbetar i Storbritannien blir så liten som möjligt i det nu mer troliga scenariot med ett avtalslöst brexit”, twittrade Rutte på tisdagen.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren ser allvarligt på situationen.

– Det är ett allvarligt läge, sade Dahlgren till Ekot.

EU-krav för eventuell förlängning

I kväll ska de brittiska parlamentsledamöterna rösta om huruvida ett avtalslöst brexit där Storbritannien lämnar EU utan några internationella avtal ska uteslutas eller vara kvar på bordet. Förväntningen är att ledamöterna kommer rösta för att utesluta ett sådant scenario. Om så blir fallet ska de i morgon torsdag rösta om regeringen ska be om en förlängning av utträdesförhandlingarna.

Om den brittiska regeringen ber om en förlängning, något som många bedömare håller för sannolikt, måste övriga 27 EU-länder enhälligt gå med på det för att det ska bli verklighet. Men Tusk och en rad stats- och regeringschefer villkorar ett sådant godkännande med att britterna måste presentera något nytt och inte bara att man förlänger det pågående dödläget.

– EU27 kommer att förvänta sig en trovärdig motivering för en eventuell förlängning och dess längd, heter det i Tusks pressuttalande.

EU-minister Hans Dahlgren menar att det blir svårt för EU att säga nej till en brittisk begäran om en kortare förlängning ”om det finns en god anledning”. Han pekar på ett eventuellt nyval i Storbritannien eller en ny folkomröstning om brexit som möjliga motiveringar till förlängning.

Enligt brittisk lag lämnar landet EU natten till 30 mars, med eller utan avtal, såvida man inte begär en förlängning.