EU:s brexitchefsförhandlare Michel Barnier under torsdagens tal i rumänska Bukarest.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Personlig Barnier: Alla förlorar på brexit

– Det finns ingen vinnare på brexit, ingen. Det sade EU:s brexitförhandlare Michel Barnier på torsdagskvällen i ett ovanligt personligt tal i Bukarest. Han utesluter att britterna kan få ett nytt utträdesavtal.

– Om Storbritannien fortfarande vill lämna EU på ett ordnat sätt, vilket premiärministern säger, då är det här avtalet som det ser ut, det enda möjliga och tillgängliga.

Michel Barnier upprepade på torsdagskvällen, det som tidigare sagts från EU-håll, att det inte finns någon annat utträdesavtal än det på bordet, och sade att brexit bara har förlorare. ”Det är en lose-lose-situation”.

– Ingen har kunnat påvisa att det finns något mervärde. Inte ens herr Farage, sade han och syftade på den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage, som tidigare ledde det EU-skeptiska partiet Ukip och varit en av de mest drivande bakom brexit.

Inför medlemsländernas lokal- och regionalpolitiker,  som deltar i EU:s regiontoppmöte i Rumäniens huvudstad, höll Barnier ett långt tal som innehöll många personliga utvikningar. Vid ett tillfälle hade han frågat Farage hur denne ser på framtiden efter brexit. Farage hade då dramatiskt svarat:

– Herr Barnier, efter brexit…, efter brexit kommer EU inte längre att existera.

Ökar osäkerheten

Barnier höll sitt tal strax innan torsdagens omröstning i det brittiska parlamentet om en eventuell senareläggning av utträdet. Han uppgav att det som nu sker i Storbritannien ökar osäkerheten än mer för Europas alla regioner.

Inte minst, framhävde han, påverkar utvecklingen i det brittiska parlamentet 4,5 miljoner europeiska invånare  – runt 1 miljon britter som lever och arbetar i EU-länder och cirka 3, 5 miljoner EU-medborgare som bor och verkar i Storbritannien.  

Om bara två veckor kan Storbritannien krascha ut ur EU utan ett avtal, som är tänkt att reglera dessa personers och deras  familjers framtida villkor och – om det blir en hård brexit kommer EU att prioritera att skydda dessa medborgare, enligt Barnier.

– Situationen är allvarlig och vi måste nu också förbereda oss för att det kan bli det alternativ som vi inte önskar eller har jobbat med [i förhandlingarna].

Michel Barnier underströk också noga att EU och Storbritannien  under de senaste två åren, tillsammans och ömsesidigt, tagit fram det nu av britterna ifrågasatta skilsmässoavtalet.

Underskattade brexit

Han medgav också att han själv till en början underskattat effekterna av brexit:

– Alla separationer framkallar osäkerhet. […] Men jag skulle nu vilja säga att att osäkerheten, konsekvenserna av brexit är oräkneliga, på ett socialt plan, på ett mänskligt plan, på ett ekonomiskt och finansiellt plan, på det tekniska och juridiska området.