Annons

Storbritanniens Theresa May i samtal med Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tveksamma EU-ledare ska ta ställning till uppskjutet brexit

I nästa vecka väntas Storbritannien be om att skjuta fram utträdelsedatumet ur EU.

Efter ytterligare en kaotisk omröstning i brittiska underhuset på torsdagskvällen har premiärminister Theresa May fått i uppdrag av ledamöterna att be EU om att få skjuta upp utträdesdagen 29 mars genom en förlängning av förhandlingsperioden.

Den begäran väntas inkomma till EU-ländernas stats- och regeringschefer i samband med EU-toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag i nästa vecka. Hur lång förlängning Theresa May ber om beror på en ny omröstning om utträdesavtalet på onsdagen. Om ledamöterna röstar ja och Storbritannien lämnar på ett ordnat sätt kommer hon be om en kortare förlängning till 30 juni. Om de däremot åter röstar nej har hon sagt att hon kommer att be om en längre förlängning utan att specificera någon exakt tidsperiod eller syfte.

Oavsett längden blir det upp till EU-ländernas stats- och regeringschefer att avgöra om begäran ska godkännas eller förkastas. Utgångspunkten för EU-ledarna är att man villkorar ett godkännande med att Theresa May måste presentera något nytt och inte bara fortsätta på den inslagna vägen som i dagsläget inte leder någonvart.

Flera EU-ledare, bland annat Frankrikes, Nederländernas, Portugals och Luxemburgs, har uttryckligen talat om att villkora en förlängning. Andra vill inte ställa hårda krav på en brittisk begäran. Statsminister Stefan Löfven (S) har ännu ingen ståndpunkt i frågan utan inväntar nästa veckas toppmötesdiskussion.

– Jag vill gärna diskutera med de andra och se, men Sverige har som princip varit för att se om vi kan hjälpa till och göra det här så bra som möjlig, sade Löfven på torsdagen, enligt Di.

Ett beslut om att godkänna en förlängning måste ske med enhällighet bland stats- och regeringscheferna.