Inför veckans EU-toppmöte väntas premiärminister Theresa May be om en förlängning av utträdesförhandlingarna. Arkivbild.

Inför veckans EU-toppmöte väntas premiärminister Theresa May be om en förlängning av utträdesförhandlingarna. Arkivbild.

Bild: EU/Patrick Mascart

Veckans brexitomröstning kan ställas in

Den brittiska regeringen hotar att ställa in veckans omröstning om utträdesavtalet ur EU om kritiker inte lovar att ställa sig bakom det.

Premiärminister Theresa May och hennes konservativa regering försöker febrilt att övertyga rebelliska brexitörer och det nordirländska stödpartiet DUP att rösta för utträdesavtalet med EU.

I förra veckan lovade May en tredje omröstning om avtalet som ska ta Storbritannien ur EU på ett ordnat sätt efter att parlamentet med rekordstora marginaler röstat ned det vid två tidigare tillfällen. En sådan omröstning lär äga rum i morgon tisdag eller onsdag.

Minst 75 brittiska parlamentsledamöter måste hon få med sig för att få grönt ljus. Hennes strategi för att göra det är att hota motståndarna med att be EU om en lång förlängning av utträdesförhandlingarna som i dagsläget löper ut 29 mars då Storbritannien ska lämna EU.

Enligt finansminister Philip Hammond blir det ingen omröstning i veckan om man inte lyckas få det stöd som behövs.

– Vi kommer bara att [hålla en ny omröstning] om vi är säkra på att tillräckligt många ledamöter och DUP är redo att stödja det och få igenom det i parlamentet, sade Hammond till BBC på söndagen.

Begäran inför toppmötet

Oavsett om det blir en omröstning eller ej väntas Theresa May be om en förlängning av utträdesförhandlingarna. Det blir då upp till EU-ländernas stats- och regeringschefer vid veckans toppmöte, torsdag och fredag, att ta ställning till huruvida man ska godkänna en sådan begäran.