Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Alice Bah Kuhnke (MP) kandiderar i EU-valet i maj.

Alice Bah Kuhnke (MP) längtar till Bryssel

STOCKHOLM 9 april 2019

Klimatfrågorna och kampen för mänskliga rättigheter i EU står högst på hennes agenda. Tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke, MP, vill byta Stockholm mot Bryssel.

Miljöpartiets toppnamn inför valet till Europaparlamentet Alice Bah Kuhnke har lämnat jobbet som kultur- och demokratiminister. Efter fyra och ett halvt år i den svenska regeringen är det nu i stället Bryssel hon längtar efter.

– Jag älskar Bryssel, jag tycker att det är en fantastiskt spännande miljö att vara politiker i, säger hon med ett stort leende när Europaportalen träffar henne i riksdagens aktningsvärda bibliotek i Gamla stan.

Nu vill hon bli en av den Gröna parlamentariska gruppens förkämpar för klimatet och mänskliga rättigheter.

– För mig är det en ära att ha blivit nominerad av vår valberedningen men sedan att också ha blivit vald av våra medlemmar att stå som förstanamn på vår lista.

Var det ett givet val att lämna regeringen och gå över till EU-politik?

– Nej, det var ju förstås ett stort val. Jag var också tvungen att bestämma mig under regeringsförhandlingarna om jag skulle ingå i regering eller bli europaparlamentariker. Men jag samtalade mycket med Gustav Fridolin och Isabella Lövin och kom fram till att jag behövs i Europaparlamentet.

Det är ju ett väldigt aktivt parlament, eller vad tycker du?

– Ja, oerhört aktivt, jag har ju under åren som minister arbetat med EU-frågor i ministerrådet men också tagit många andra bilaterala kontakter med både parlamentariker och ministrar.

– Är man driven, tycker om att bygga nätverk och relationer, som många gröna politiker gillar, så tror jag att man kan få genomslag i Bryssel.

Hur ska Miljöpartiet vinna EU-valet?

– Vi ska göra det genom att peka på skillnaderna mellan den politik som vi vill genomföra och den politik som andra står för.

Att föra en ”progressiv klimatpolitik och stå upp för de demokratiska rättigheter som alla EU:s medlemsstater skrivit under”, är viktigaste för EU i dag, menar Alice Bah Kuhnke.

– EU har två stora ödesfrågor på sitt bord de kommande fem åren, det handlar om klimatet och det handlar om mänskliga rättigheter  och demokrati. Eftersom det är två avgörande frågor för de påverkar all annan politik som EU kommer driva eller vill utveckla.

Efter brexit försvinner sex brittiska ledamöter från den gröna gruppen, som Miljöpartiet tillhör i parlamentet.

Hur ska De gröna lyckas hämta igen de mandaten?

– Vi i Sverige och många andra EU-länders gröna måste inspireras av de tyska gröna som är vårt stora framgångsrika parti, det är ju oerhört inspirerande och uppmanade att se och vara nära och ta del av deras fantastiska arbete. I flera delar av detta jätteland är de ju det största  oppositionspartiet, i Berlin är det det största enligt den senaste opinionsmätningen, och mycket handlar ju om att vi ska samarbeta tätt.

Kan De Gröna få en vågmästarroll i nästa parlament?

–Vad valet kommer landa i är egentligen för tidigt att säga, men det kommer handla om att frågor som vi går till val med ska få genomslag.  

Medlemsländer som inte följer de värdegrunder som EU slagit fast ”måste straffas för det”, anser Alice Bah Kuhnke, som spår att det kommer att bli mycket att göra som parlamentariker när det gäller dessa frågor under kommande mandatperiod.

Hur trilskande länder som Polen, Rumänien, Slovakien och Ungern – vilka backar när det gäller mänskliga rättigheter –  ska bemötas är föremål för stor debatt i EU. I De Grönas valmanifest föreslås en Köpenhamnskommission som skulle få i uppdrag att övervaka utvecklingen i olika länder.

Förtroendevalda i parlamentet har utöver sin lön extrapengar på 4 400 euro i månaden (över 47 000 kr) som bland annat ska möjliggöra kampanjkontor i hemlandet. Det finns i dag inga krav på att redovisa hur de används.

Kommer du, om du blir invald, att redovisa dina kontorspengar?

– Ja, för mig är det ett självklart ja på den frågan. Jag tycker att det är en hygienfaktor. Är det någonting som vår tid präglas av i Sverige men också i de flesta medlemsländer så är det ju bristande tillit till de politiska företrädarna. Jag förstår inte att man kan ifrågasätta detta, det är väl en enkel sak man kan göra.

Du är född i Malmö, uppvuxen i Småland och bor i Stockholmstrakten – känner du dig som en europé?

– Jag känner mig som en väldigt svensk europé. Jag har spenderat relativt mycket tid i Europa, jag har haft förmånen att kunna resa mycket, varit på många träningsläger och utbyten, och jag var generalsekreterare för Fair Trade i många år, och vi  hade huvudkontor i Bonn i Tyskland. Och jag har varit aktiv i scouterna, Svenska kyrkan och Rädda barnen, vilket också det inneburit en hel del utbyten. Och min man är halvtysk så vi har släkt lite överallt.

Och du trivs i Bryssel?

– Ja, det finns få platser där jag har känt att kan kan vara hela mig själv och där jag inte behöver bita mig i tungan varenda gång jag vill prata politik, och det är ju det jag vill göra.

Vem tycker du ska bli nästa ordförande för kommissionen?  

– Ska Keller, hon är en stark, grön progressiv röst som har visat att hon är en oerhört kompetent och skicklig politiker.  

Vem bör bli Sveriges nästa kommissionär då? Vilken portfölj bör Sverige försöka få?

– Jag skulle önska att Sverige antingen får ansvar för frågor som rör miljö eller klimat, eller där vi ju är en av de mest ledande nationerna i världen, eller att man ansvarar för frågor som rör mänskliga rättigheter eller demokrati.

Har du någon person i åtanke i dag?

– Nej, jag får återkomma.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret