Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Arba Kokalari (M).

Arba Kokalari (M): Europatanken är otroligt viktig att kämpa för

STOCKHOLM 18 april 2019

EU-KANDIDAT 2019 | Svenska Moderatpolitikern Arba Kokalari har upplevt brödköer under den albanska kommunistregimen. Nu vill hon dra in bidragen för länder som undergräver demokratin i EU.

– Europapolitik och demokratifrågor har  alltid legat som en röd tråd i mitt vuxna liv, säger Arba Kokalari, som står på fjärde plats på Moderaternas lista i EU-valet.

Hur kommer det sig?

– Kärnan i EU-samarbetet är ju kampen för demokrati och mot diktatur. Det var ju så unionen skapades för att bekämpa ytterligheter och extrema krafter från både kommunismen och nazismen. Europatanken är otroligt viktig att kämpa för och att värna. Jag föddes själv i Albanien, under den kommunistiska diktaturen.

Vilka egna upplevelser har du därifrån?

– Jag har upplevt allt från brödköer och fattigdom till släktingar som avrättats och fängslats. Jag har sett vad den typen av regimer gör och har en del starka minnen därifrån, och det är där mitt engagemang för frihet och Europafrågor kommer ifrån.

När kommunistiska regimen föll var hon nästan sex år och familjen flyttade till Sverige.

– I dag lever jag i ett fritt land. Sverige är en stark demokrati, vi har haft demokrati i 100 år, och jag känner ett ansvar för att fler människor får uppleva demokrati och frihet.

Albanien är ju ett kandidatland, som ansöker om att bli medlem i EU. Tycker du att det vore bra om det kom med i EU?

– Ja om de uppfyller Köpenhamnskriterierna. Utvidgningsprojektet har ju varit framgångsrikt. EU har utformat mycket av morot och piska gentemot dem och det har lett till att de har haft en väldigt stark anledning att demokratisera sig och det är ju jättebra.

Det finns olika typer av kriterier som tidigare kandidatländer lovat att uppfylla som medlemmar.  Men nu rapporteras länder backa i arbetet att minska korruption och stärka mänskliga rättigheter.

Vad tycker du om det?

– Det är oroande att flera länder bryter mot de grundläggande kriterierna som det innebär att vara EU-medlem.

Vad vill du göra åt det som politiker?

– Det är ett grundläggande problem som äventyrar hela EU:s framtid. Under den ekonomiska krisen stramade man upp med nya bankregler i EU-ländernas ekonomier, nu måste man på samma sätt strama upp så att det politiska benet av Köpenhamnskriterierna efterlevs.

Men hur ska det ske i praktiken?

– Man måste öka demokratikraven och sätta gränser för vad man får göra som EU-land. Bryter man mot grundläggande rättigheter ska man inte ha rätt till EU-bidrag. För oss i Sverige är det självklart, jag vill inte att svenska skattepengar går till länder som legaliserar korruption som man gör i Rumänien i dag, eller till Polen och Ungern där man politiserar rättsstaten.

Arba Kokalari jobbar nu på Electrolux som globalt pressansvarig, hon har också varit politisk sakkunnig under utrikesminister Carl Bildt (M).

I sitt bagage har hon en filosofie kandidatexamen i statsvetenskap, erfarenhet av att ha jobbat med demokratibistånd på Moderaternas internationella stiftelse, och berättar bland annat att hon där arbetade med att stödja den vitryska oppositionens demokratikamp.

Samtidigt har hon varit internationell sekreterare i Moderaterna och vice ordföranden i konservativa gruppen EPP:s ungdomsförbund, Yepp.

Vad är det med Europafrågorna som lockar dig?

– För mig är Europaprojektet en symbol för att göra människor och samhällen friare, tryggare och bättre. Jag kandiderar för jag vill se ett Europa, där vi är en förebild för världen, där det finns framtidshopp och möjligheter för människor i vår region.

Vad är negativt med EU då, vad vill du förbättra eller ändra på?

– EU måste fokusera på de absolut viktigaste frågorna, som löser de stora samhällsproblemen.

Vilka tänker du då på?

– Det är att möta klimathotet, att bekämpa kriminalitet och terrorism, att vi har en välfungerande migration, och att vi har mer handel och export som gynnar våra jobb och vårt välstånd i Sverige.

– Vi har inte råd att EU ska ägna fokus åt en massa andra saker. Socialdemokraterna vill att EU ska syssla med välfärdfärdsfrågor och bli ett socialt projekt. Det tycker jag inte är en prioriterad fråga som EU bör syssla med, när vi har de här andra stora utmaningar att hantera, de är stora nog.

Kokalari är också kritisk till att vänsterpartier, och särskilt extrema varianter, växer i Europa.

– Det finns vänsterpartier som svenska Vänsterpartiet samarbetar väldigt nära med för vilka kommunismen är idealet för Europa och som stoltserar med hammaren och skäran och hyllar diktatorer runt om i världen. Vi har exempelvis kommunistpartiet i Portugal eller Grekland.

– Extremerna växer på bägge håll. För mig är det viktigt att vi stoppar båda två.

Hur ska Moderaterna vinna valet?

– Vi går till val på väldigt tydliga sakfrågor. Dels vill vi gå med i åklagarmyndigheten och bekämpa brottslighet och stärka Europol, dels vill vi gärna värna EU:s yttre gränser, satsa mer på kärnkraft och även ställa om till förnybar energi för att minska beroendet av smutsig kol och sänka klimatutsläppen.

Enligt Arba Kokalari är det inte muséer Europa ska visa upp för turister framöver, det borde enligt henne vara robotar med inbyggd AI, grön tillväxt och innovation.

För att klara klimatomställningen vill hon också slopa EU:s tullar och avgifter på biodiesel och elcyklar, och hon ifrågasätter rimligheten i att EU fram till i höstas hade tullar på solceller samtidigt som det inte finns tullar på fossila bränslen.

Ett globalt grönt frihandelsavtal, anser hon också, vore ett viktigt steg att ta för att komma närmare att Parisavtalet uppfylls.

Hon är en stor EU-vän och beklagar att Storbritannien väljer att lämna unionen.

– Jag blir väldigt ledsen över utvecklingen. Den drabbar människor, svenska studenter, britter som bor och jobbar i Sverige, svenska företag i Storbritannien, jag tror ingen som lyssnade på brexitörerna hade föreställt sig konsekvenserna av brexit och jag hoppas att Storbritannien lämnar med ett utträdesavtal.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret