Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Erik Bergkvist kandiderar för S i EU-valet.

Erik Bergkvist (S): Mer Europasamarbete enda vägen

STOCKHOLM 10 april 2019

För Erik Bergkvist, S-kandidat i EU-valet, finns det bara en väg framåt. – Europa måste utvecklas tillsammans, klyftorna får inte växa, de måste minska, säger han.

Västerbottens mest kände socialdemokrat, mångårige regionrådet Erik Bergkvist, står på plats fyra på socialdemokraternas lista över EU-kandidater.

Men frågan är om inte doktorn i nationalekonomi från Norsjö i norra Västerbotten är den störste EU-entusiasten av dem.

Han anser bland annat, tvärtemot andra ledande S-kandidater, att Sverige bör införa euron – och han har inget emot EU-skatter.

Vad tänker du om att i fortsättningen vara verksam i Bryssel och bli politiker i Europaparlamentet?

– Jag har jobbat nu med regionala utvecklingsfrågor på heltid i Västerbotten sedan 2006. En viktig del är ju finansierat av olika EU-program och fonder, och det har haft väldigt stor betydelse för vårt arbete här i Västerbotten. Inte minst för bredbandsutbyggnaden och gett oss möjlighet att bygga ut glesbygdsmedicinen och distanssjukvården.

– Men det som är viktigt och något som vi märkt mer och mer här i norra Sverige är att vi blir en del av Europa.

Det kan vara nog så värdefullt för en befolkningsmässigt liten del eller region som Västerbottens län, vars yta nästan är lika stor som två Belgien men vars befolkning bara uppgår till runt 270 000 invånare, mot Belgiens dryga 11 miljoner.

– Många av programmen är internationella och vi åker ned till Bryssel och pratar om våra förutsättningar och hittar kompisar i Europa som har samma utmaningar som vi, säger han.

Bergkvist nämner exempelvis fördelar med EU som unionens medfinansiering av Norrbotniabanan och EU-planerna på en stor arktisk investeringsplattform för olika näringsgrenar, exempelvis turism, och där Sverige, Finland och Norge samarbetar för att skapa ekonomisk tillväxt.

Varför kandiderar du i EU-valet?

– Europafrågorna blir allt viktigare för oss. Ska vi kunna klara den regionala utvecklingen, klimatet, vår gemensamma konkurrenskraft utan att konkurrera med varandra med låga löner eller dåliga villkor - ja då måste vi samarbeta ännu mer och hjälpas åt.

Det gäller även om man ska klara migration från olika krishärdar, anser han.

– Vi måste samarbeta och hjälpas åt. Vi behöver migration eftersom hela Europa har befolkningsmässiga utmaningar. Vi ser att vi har stora kompetensbrister och klarar vi inte allt detta får vi jättestora problem med välfärden.

Erik Bergkvist tycker att det behövs fler EU-vänliga politiker som Frankrikes president Emmanuel Macron, som iklär sig en ledartröja och propagerar för att Europas framtid bygger på mer samarbete – inte mindre.

Vad säger du då till dem som är rädda för att EU ska utvecklas åt mer federalistiskt håll?

– Samarbetet kan man ju utveckla långt innan det blir federalism. Ser vi på hur EU är utformat krävs det ibland majoritet, ibland enighet. Det är så vi utformat reglerna. Vi kan ha mer samarbete men ha kvar varje lands vetorätt.  Men jag tror faktiskt att vi måste lämna över fler frågor till gemensamt beslutsfattande.

Är du för att ge EU beskattningsrätt?

– För mig är det ingen principfråga, jag är mer pragmatisk. Vi behöver gemensamma miljöbestämmelser och det handlar om olika typer av skatter - om pengarna i slutänden hamnar hos EU eller hos de enskilda staterna, det är för mig mindre intressant. Det viktiga är att man kommer fram till gemensamt beslut i de här frågorna.

Hur ska ditt parti vinna EU-valet?

– Europa måste utvecklas tillsammans, klyftorna får inte växa, de måste minska.

– Yttersta högern mobiliserar och har entydig agenda. De flesta av dem är klimatförnekare, arbetsrätt är inte viktigt för dem, och att hålla ihop Europa är inte heller viktigt för dem. Även om varken Ungern eller något av de andra sagt att de ska lämna EU så vill de bygga gränser gentemot andra länder.

Han vill ogärna kalla det ett ödesval, för det låter alltför dramatiskt.

Men han anser att det är det viktigaste EU-valet som hållits hittills. Ett val med en tydlig skiljelinje kring om man är för eller emot europeisk sammanhållning –  eller om Europa ska hålla ihop eller slitas isär.

– Detta kommer att avgöra styrkeförhållandena. Och blir den yttersta högern väldigt stark kommer de i alla frågor att driva politiken mer åt hållet högerpopulism och högernationalism. Och vad är det de första de kommer att attackera i parlamentet om de får chansen? Jo, det är jämställdhetsfrågorna. Och när nu Italien, som en stor demokrati, börjat halka runt bland de där länderna, blir man uppriktigt bekymrad.

Men ett EU-land, Storbritannien, är på god väg att lämna. Erik Bergkvist menar dock att utträdet kommer att ”kosta mer än det smakar”.

– Storbritannien lider av imperiesjuka skulle jag säga. Det finns en grupp där, och den är ganska stor, som tror att man fortfarande är det brittiska imperiet. Man har inte fattat att 60 miljoner människor är ganska få, och det betyder att deras förhandlingsstyrka inte är så stor. Jag vet inte om Boris Johnson [ledande brexitanhängare] lurar sig själv eller andra, säger han till Europaportalen.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret