Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Greta Thunberg talade på tisdagen inför EU-parlamentets mijöutskott i Strasbourg.

Greta om EU-valet: Finns bara mindre dåliga alternativ

BRYSSEL 16 april 2019

En tårfylld Greta Thunberg i EU-parlamentet riktade verbala smockor mot politikerna och uppmanade dem att göra det omöjliga för klimatet.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg talade på tisdagen inför EU-parlamentets miljöutskott i franska Strasbourg. Hon anklagade EU-politikerna för att inte vara tillräckligt panikslagna inför klimatförändringarna. Hon liknade jorden vid ett sammanfallande hus och sade att det krävs betydligt mer arbete än det som görs i dag för att rädda huset.

– Om vårt hus höll på att falla samman skulle man inte hålla tre kristoppmöten om brexit och inget kristoppmöte om klimatets och miljöns sammanbrott, sade Greta.

16-åringen höll ett känsloladdat och tårfyllt tal inför ett fullsatt miljöutskott som lockat betydligt fler parlamentariker än vid dess ordinarie möten. Hon pekade bland annat på att allt fler djurarter dör ut och vilka konsekvenser klimatförändringarna får om vi fortsätter som i dag.

– Detta är ödesdigra trender som skyndas på av en livsstil som vi i den rika delen av världen ser som vår rätt, sade Greta.

Inga bra alternativ i EU-valet

Thunberg uppmanade alla att rösta i EU-valet trots att hon inte ser några tillräckliga alternativ.

– I det här valet röstar ni för framtida livsförutsättningar för mänskligheten. Även om den politik som behövs inte finns i dag är vissa alternativ säkerligen mindre dåliga än andra, sade Greta.

– Tiden håller snabbt på att rinna ut och ändå händer nästan ingenting. Allt och alla måste ändras. Att göra ert bästa räcker inte längre. Vi måste alla göra det skenbart omöjliga. Jag ber er att inte misslyckas, sade Greta inför stående ovationer i miljöutskottet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret