Annons

Statsminister Stefan Löfven vill ge Storbritanniens premiärminister Theresa May ett flexibelt utträdesdatum.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sveriges linje på toppmötet – flexibel brexit

Att undvika ett oordnat brittiskt utträde ur EU är huvudmålet för Sverige. Därför har statsminister Stefan Löfven inte låst sig vid ett brexitdatum inför onsdagskvällens extrainsatta toppmöte.

– Situationen är naturligtvis oroande. Vi har inget godkännande av utträdesavtalet och görs ingenting lämnar Storbritannien unionen utan avtal vid midnatt den 12 april, sade statsminister Stefan Löfven (S) vid EU-nämndens sammanträde i dag, onsdag förmiddag.

Samtidigt pekade han på att det finns positiva signaler i form av att den brittiska premiärministern Theresa May har inlett samtal med oppositionsledaren Jeremy Corbyn, från Labour.

– Det ökar chanserna för ett ordnat utträde.

Oklart hur lång förlängning

Enligt Stefan Löfven är det för att se åt vilket håll de samtalen leder som Theresa May återigen har bett EU att förlänga utträdesprocessen så att britterna kan vara kvar i unionen till den 30 juni. Från svensk sida är man beredd att gå med på en förlängning, men statsministern ville i dag inte binda sig vid ett datum.

Flera av de närvarande riksdagspolitikerna ställde sig därför undrande till vad för slags förhandlingsmandat statsministern bad om – att gå med på att förlänga utträdesdatumet till 30 juni eller att förlänga det längre än så, såsom bland annat Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har föreslagit.

– Min huvudsakliga prioritering är att undvika ett oordnat utträde. Därför är jag öppen även för andra tidsramar än det May har föreslagit. Jag tror att det är bra att inte spika datum nu, sade Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen frågade om en längre förlängning kan leda till att pressen minskar på det brittiska underhuset att säga ja till det framförhandlade utträdesavtalet med EU. Stefan Löfven svarade att det är en risk men att ett beslut om en kort förlängning också har nackdelar.

– Fördelen med en kortare förlängning är att då behåller man trycket – här måste ske någonting snabbt. Samtidigt kan nackdelen vara att vi behöver fatta ett sådant beslut till. För vi vill fortfarande ha ett ordnat utträde.

Röd linje – hålla EU-val

Stefan Löfven var också tydlig med att det finns en röd linje – Sverige kommer att kräva att Storbritannien håller EU-val om man fortfarande är kvar i unionen när det är dags för val till EU-parlamentet den 23-26 maj.

– Den röda linjen går vid när vi själva agerar på ett sådant sätt att våra institutioner inte har legitimitet. Då har det gått för långt och det tänker vi inte riskera.

Flera ledamöter uttryckte oro för att britterna ska stanna i unionen och vara med och besluta om viktiga framtidsfrågor som flerårsbudgeten för åren 2021-2027. Statsministern svarade att förhandlingarna kring budgeten ändå inte har kommit särskilt långt och att beslut om den skulle kunna skjutas upp till nästa år.

Han hänvisade också till att såväl EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har sagt att det i år inte kommer att fattas några beslut som kräver enhällighet.