Annons

Den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikern Manfred Weber kan bli EU-kommissionens nästa ordförande. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Toppkandidat Webers tolv EU-löften

Ett europeiskt FBI, bättre granskning av demokratin i medlemsländerna och gemensamma insatser mot cancer. Det är tre av sammanlagt  tolv löften som tysken Manfred Weber lovar infria om han blir EU-kommissionens nästa ordförande.

I dag presenterar Manfred Weber, den tyske kristdemokraten som i dagsläget ser ut att ha störst chans att bli EU-kommissionens nästa ordförande, sin valplattform.

Presentationen sker i kväll i Grekland men Europaportalen har läst hans program där han delar in sina tolv löften i tre kategorier: ett starkt, ett smart och ett vänligt EU.

Han vill bland annat inrätta ett europeiskt FBI, skapa fem miljoner nya jobb genom investeringar och inrätta en ny fond som ska stödja arbetstagare att vidareutbilda sig i digitaliseringens spår, se vidare i faktaruta.

Toppkandidat för EPP

Manfred Weber är det stora kristdemokratiska och konservativa partiet EPP:s toppkandidat till att bli nästa kommissionsordförande. EPP har högst stöd i opinionen och EU-parlamentet insisterar på att kandidaten för den partigrupp som blir störst ska få toppjobbet.

Men bland medlemsländernas stats- och regeringschefer, som tidigare utsåg kommissionens ordförande, finns ett motstånd mot det nya upplägget med toppkandidater som infördes vid förra EU-valet 2014.