Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikern Manfred Weber kan bli EU-kommissionens nästa ordförande. Arkivbild.

Toppkandidat Webers tolv EU-löften

BRYSSEL 23 april 2019

Ett europeiskt FBI, bättre granskning av demokratin i medlemsländerna och gemensamma insatser mot cancer. Det är tre av sammanlagt  tolv löften som tysken Manfred Weber lovar infria om han blir EU-kommissionens nästa ordförande.

I dag presenterar Manfred Weber, den tyske kristdemokraten som i dagsläget ser ut att ha störst chans att bli EU-kommissionens nästa ordförande, sin valplattform.

Presentationen sker i kväll i Grekland men Europaportalen har läst hans program där han delar in sina tolv löften i tre kategorier: ett starkt, ett smart och ett vänligt EU.

Han vill bland annat inrätta ett europeiskt FBI, skapa fem miljoner nya jobb genom investeringar och inrätta en ny fond som ska stödja arbetstagare att vidareutbilda sig i digitaliseringens spår, se vidare i faktaruta.

Toppkandidat för EPP

Manfred Weber är det stora kristdemokratiska och konservativa partiet EPP:s toppkandidat till att bli nästa kommissionsordförande. EPP har högst stöd i opinionen och EU-parlamentet insisterar på att kandidaten för den partigrupp som blir störst ska få toppjobbet.

Men bland medlemsländernas stats- och regeringschefer, som tidigare utsåg kommissionens ordförande, finns ett motstånd mot det nya upplägget med toppkandidater som infördes vid förra EU-valet 2014.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret