Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
– Centerpartiet kan och vill axla det ansvaret och vi vill föra EU framåt, skriver toppkandidaten Fredrick Federley (C).

Debatt: För ett öppnare och mer frihetligt EU

Fredrick Federley (C) 16 maj 2019

Det krävs tydliga liberala röster i EU för att unionen fortsatt ska vara en ledande aktör för handel, klimat och frihet. Det behövs krafttag för grön omställningen, bättre djurskydd och sanktioner mot EU-länder hotar pressfrihet och rättsstat, skriver toppkandidaten Fredrick Federley (C).

Nu är det bara några dagar tills den 26 maj, då miljoner människor runt om i Europa går till valurnorna. Jag och Centerpartiet går till val för ett Europa som tar kampen mot högerpopulisterna, som ställer om till mer förnybart och som förbättrar djurskyddet – så maten på våra tallrikar är sund och säker. 

EU-medlemskapet är en svårslagen vinst. För svenska företag, för svenska jobb och vanliga svenskar. När fler svenska företag kan växa och fler svenskar får jobb ger det mer pengar till våra sjukhus, våra poliser och våra skolor. På många sätt är Europa också den främsta fanbäraren av demokrati, marknadsekonomi och klimatsmart tillväxt.

Ska unionen fortsätta att vara en ledande aktör för handel, klimat och frihet krävs tydliga liberala röster i Europa. Centerpartiet kan och vill axla det ansvaret och vi vill föra EU framåt.

Kraftfulla sanktioner – skydda demokratin
I vissa europeiska länder leder populister regeringarna. De stänger universitet, de gör rättsväsendet till en del av politiken. Vi ser det i Ungern och Polen. I Rumänien. Men även i Italien börjar tendenserna synas. Därför kommer det här valet kommer att handla om värderingar och vilket Europa vi vill se. Ni vet var Centerpartiet står i den här kampen. Vi fortsätter att stå upp för våra värderingar, i Sverige och i Europa.

För att kunna säkerställa ett demokratiskt och fritt EU krävs det att de gemensamma reglerna efterlevs. Vi vill ställa ökade krav på medlemsländerna att garantera fri- och rättigheter. Sanktionerna mot medlemsländer som bryter mot grundläggande principer om rättsstaten och pressfriheten måste vara kraftfulla. Länder som på olika sätt undergräver EU:s fundamentala värderingar ska inte få ta del av pengar från sammanhållningspolitikens olika fonder och program. Att bryta mot EU:s grundläggande värden ska aldrig vara gratis.

Men det är inte bara värderingarna som hotas. Även klimatet ser utmaningar.

Klimatutmaningar på riktigt
Miljö- och klimatutmaningarna är på riktigt. Kanske de allvarligaste hoten som vi står inför. Vi ser klimatförändringar som visar sig som ökade extremväder och fler och värre naturkatastrofer. Giftiga kemikalier sprids och nedskräpning i våra naturområden. Vi ser mängder av plast som flyter runt i våra hav. Om vi inte gör något så kommer det finnas mer plast än fisk i haven.

Därför behöver EU ta krafttag för den gröna omställningen. När vi stärker möjligheterna för den gröna omställningen kan vi samtidigt ställa högre miljökrav på de europeiska företagen. Genom ny teknik, företagsamhet och innovationer kan vi ställa få en grön och tillväxtvänlig politik i hela Europa.

Striktare djurskydd
Sist, men inte minst behöver vi striktare djurskydd i hela Europa. Jag är så imponerad av hur svenska bönder håller en absolut världsklass i sin livsmedelsproduktion, inte minst när det gäller djurskyddet. I andra länder i Europa ser det tyvärr helt annorlunda ut, där djuren alltför ofta far illa. Det handlar både om att djuren ska må bättre, men också om att maten i hela EU ska bli sundare och säkrare. Dessutom handlar det om att skapa mer rättvisa konkurrensförhållanden för svenska bönder, som har stora kostnader för att hålla produktionen på en hög nivå.

Vi vill gå i täten för ett öppnare och mer frihetligt EU. Så för vi Europa framåt.

Fredrick Federley (C)

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret