Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s stats- och regeringschefer möttes på tisdagen för att diskutera tillsättningen av nya ledare för EU:s institutioner.

EU-ledare lovar fler topposter till kvinnor

BRYSSEL 29 maj 2019

Minst två kvinnor ska finnas på EU:s toppositioner – det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter tisdagens toppmöte där Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron fortsatte att vara oense om vem de vill se som ny kommissionsordförande. Om fyra veckor presenteras kandidaterna.

Inga namn diskuterades vid tisdagens informella toppmöte mellan EU:s stats och regeringschefer om tillsättningen av EU-institutionernas nya ledare, det vill säga en ny kommissionsordförande, ordförande för Europeiska rådet, utrikeschef, talman för Europaparlamentet och chef för Europeiska centralbanken. EU-ledarna kom överens om att Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, får det komplexa uppdraget att ta fram ett kompromissförslag till EU-toppmötet som hålls den 20-21 juni.

De är också överens om att tillsättningen ska avspegla geografisk spridning, storlek på länderna, politisk tillhörigheter och könsfördelning – något som Donald Tusk efter mötet förklarade innebär minst två kvinnor.

– Det fanns en väldigt synlig majoritet vid bordet för detta. Och det innebär minst två kvinnor. Om det är möjligt får vi se men det är i alla fall min plan och personliga ambition.

Inför tisdagens informella toppmöte hade statsminister Stefan Löfven (S) också ett mandat från riksdagens EU-nämnd att driva på för att fler kvinnor ska få toppjobben i unionen. Hittills har högst en kvinna haft ett av toppjobben i EU vid något givet tillfälle.

Donald Tusk betonade att stats- och regeringscheferna inte anser sig vara bundna av spitzenkandidatprocessen – alltså att utse en av de kandidater till kommissionsordförandeposten som de europeiska partigrupperna lanserade inför förra EU-valet. Men sade samtidigt att det inte är uteslutet att det blir en av dem.

– Att ha varit en toppkandidat diskvalificerar inte någon, tvärtom kan det öka deras chanser.

Macron och Merkel fortsatt oeniga

Frankrikes president Emmanuel Macron har hela tiden varit kritisk till att använda sig av den modellen för att välja ny kommissionsordförande. Och i samband med tisdagens möte lyfte han betydelsen av att kommissionsordföranden har regeringserfarenhet. Något som kan tolkas som ett avståndstagande från den konservativa gruppen EPP:s toppkandidat Manfred Weber, vars politiska erfarenhet främst har varit regional och i Europaparlamentet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hävdade å sin sida att erfarenhet i Europaparlamentet visst är relevant för en kommissionsordförande och uttryckte sitt stöd för Weber.

– Vi i EPP står bakom vår toppkandidat Manfred Weber. Andra står bakom sina toppkandidater. Det är fullständigt tydligt, sade Merkel.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret