Annons

Theresa May kan vara på väg ut som brittisk premiärminister. Arkivbild.

Theresa May kan vara på väg ut som brittisk premiärminister. Arkivbild.

Bild: Estländska ordförandeskapet

May väntas lämna avskedsbesked på fredag

Samtidigt som britterna i dag torsdag håller EU-val, stormar det kring landets premiärminister Theresa May. På fredag kan hon komma att ge nya besked kring sin avgång.

Efter att majoritetsledaren för underhuset, ministern och brexitanhängaren Andrea Leadsom överraskande avgick på onsdagen, har spekulationerna tagit ny fart också kring frågan om Theresa May kommer att lämna regeringen.

Pressen på henne att avgå har ökat inom det egna ledet, rapporterar bland andra The Independent, och hon ska i morgon träffa Graham Brady, ledaren för Torypartiets inflytelserika 1922-kommitté.

Kommittén kommer, enligt en av dess ledamöter, att hålla en egen misstroendeomröstning om May inte meddelar ett datum för sin avgång imorgon, rapporterar The Guardian.

Den konservativa premiärministern har tidigare uppgett att hon kommer att sluta senare i år, men väntas efter den senaste kalabaliken inom Tories lämna nya besked i morgon om när hon tänker lämna regeringschefsposten, enligt The TImes källor. Men uppgiften är ännu inte bekräftad från Downing Street 10.

Ett sista försök?

I ett nytt försök att rädda det med EU framförhandlade utträdesavtalet har hon filat på ett nytt lagförslag kring hur landets brexit ska gå till. Enligt uppgift planeras det att presenteras för underhuset i morgon. Men redan nu är det känt att hon i förslaget bland annat öppnar för att parlamentet ska få rösta om en andra folkomröstning om brexit.

En sådan votering väntas ske innan parlamentet för en fjärde gång röstar om utträdesavtalet den 7 juni.

Men om det nu blir av är oklart. Enligt Tory-ledamoten Marc Spencer, som tagit över Andrea Leadsoms uppgifter i parlamentet, kommer parlamentet inte att sammanträda på fredagen den 7 juni. Underhusets schema för den veckan ska i stället uppdateras den 4 juni.

Inte bara Torymedlemmar är kritiska till det nya brexitförslaget, även Labourledaren Jeremy Corbyn har meddelat att hans parti inte stödjer ”the new deal”.

Också den förre konservative partiledaren Ian Duncan Smith kommentera i en intervju händelseutvecklingen och säger att hela regeringen bör avgå om Mays nya proposition om utträdet ur EU läggs fram på parlamentets bord.

Torypartiet förespås också kunna komma att förlora många röster i EU-valet som hålls i Storbritannien i dag.