Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommisionären Christos Stylianides och inrikesminister Mikael Damberg (S).

Sverige först: lånar ut helikoptrar till EU

STOCKHOLM 17 maj 2019

Sverige är först ut i EU med att bidra med helikoptrar till EU:s nya katastrofreserv Resceu.– Sverige är ett föregångsland, jag är mycket glad över den svenska solidariteten, säger EU-kommissionären Christos Stylianides.

På fredagen i Solna visade inrikesminister Mikael Damberg (S) och EU-kommissionären Christos Stylianides en av de sex helikoptrar som Sverige bidrar med i EU:s nya katastrof- eller kapacitetsreserv Rescue.

Tanken är att EU:s nya reservstyrka ska bestå av brandsläckningsplan och helikoptrar samt personal, och utgöra ett komplement till EU:s civilskyddsmekanism.

När okontrollerade skogsbränder bröt ut förra sommaren blev det, enligt Christos Stylianides, uppenbart  att medlemsländernas resurser inte var tillräckliga, och att man måste kunna agera mycket snabbare än vad man gjorde i fjol för att stoppa eldhärdar från att sprida sig.

Nära 100 personer miste livet 2018 när omfattande skogsbränder drog fram i bland annat Portugal, Grekland och Italien.

Ny fas

– Den europeiska civilberedskapen gick nyligen in i en ny fas, vi sätter upp en förstärkningsmekanism med mer fokus på förebyggande och förberedelser, men också i syfte att kunna erbjuda snabbare respons, säger Christos Stylianides  – och understryker att EU behöver förmågan inte minst för att hantera effekterna av klimatförändringarna.

Till Europaportalen säger han att helikoptrarna utgör en delad resurs, de ska användas för nationella behov. Men om de är lediga kan de komma att lånas ut till andra EU-länder.

Sverige är det första land i EU vars bidrag EU-kommissionen presenterar. De svenska myndigheterna ställer upp med sex Airbushelikoptrar, som leasas från ett bolag och kan tanka 1 200 liter vatten per gång.

Enligt uppgift kan de främst komma att sättas in i Finland och Baltstaterna, men också i Norge, som deltar i beredskapen.

På tisdag kommer ytterligare EU-länder att presentera vilka resurser de bidrar med. Dit hör bland annat Italien, Spanien, Frankrike, och eventuellt också Cypern.

EU-reserven kommer bland annat att få sex brandsläckningsplan av modell Canadair CL-215 och ett par franska Dash-plan till förfogande inför den varma och torra säsongen.

Annorlunda i år

En av piloterna, som kommer att flyga helikoptrarna, är Aram Rubinstein, som också äger bolaget Heliair varifrån MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, hyr helikoptrarna.

– Beredskapsläget den här sommaren är helt annorlunda än i fjol, uppger han.

MSB har i år handlat upp en fast kapacitet som består av tio helikoptrar, plus en i reserv. De har redan börjat släcka bränder runt om i Sverige.

Vid utlåning till andra EU-stater står EU för merkostnaden av arrangemanget.

I Sverige pågick förra sommaren, enligt Mikael Damberg, över 100 bränder samtidigt, och en mängd EU-länder ryckte in, samordnade via civilskyddsmekanismen.  

– Sverige vill ta tillfället i akt att tacka alla länder som hjälpte Sverige. Det var avgörande och visar en europeisk solidaritet som är viktig för oss, säger han.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret