Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Finlands socialdemokratiske statsminister Antti Rinne vid sitt första EU-toppmöte i förra veckan.

Klimat och demokrati i fokus för finska ordförandeskapet

BRYSSEL 26 juni 2019

Finland vill sätta klimatet högst på EU:s agenda och öka trycket i förhandlingarna om att villkora EU-pengar till medlemsländer som bryter mot demokratiska spelregler. – Finland vill stärka och utveckla EU:s rättsstatliga instrument, säger statsminister Antti Rinne.

I nästa vecka tar Finland över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd fram till årsskiftet. Statsminister Antti Rinne presenterade på onsdagens det finska programmet vid ett tal i riksdagen.

– Under Finlands EU-ordförandeskap ligger tyngdpunkten på EU:s globala ledarroll i klimatfrågor, sade Rinne som tillade att målet är att alla EU-länder innan årsskiftet ska ställa sig bakom att unionen ska bli klimatneutral senast 2050.

Vid förra veckans EU-toppmöte blockerade fyra medlemsländer – Polen, Ungern, Tjeckien och Estland – ett sådant mål.

Även demokrati och rättsstatlighet blir en viktig fråga för Finland. EU-länder som Ungern, Polen och Rumänien kritiseras för att bli att tumma allt mer på demokratins grunder.

– Finland vill stärka och utveckla EU:s rättsstatliga instrument. Vi måste finna effektivare sätt att säkerställa respekten för de gemensamma värdena i EU, sade Rinne och pekade på förslaget om att EU-bidrag bör villkoras med att medlemsländerna respekterar rättsstatsprincipen.

Ordförandeskapet innebär bland annat att landet leder möten och får viss möjlighet att driva egna frågor i EU. En av de största frågorna som Finland har att hantera under sitt ordförandeskap är förslaget till unionens flerårsbudget för åren 2021 till 2027 där förhandlingarna väntas intensifieras under hösten.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret