Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ryssland tillbaka i Europarådet

Efter att ha stängts av efter kriget mot Ukraina välkomnas Ryssland åter som fullvärdig medlem i Europarådet. Fyra av de fem svenska ledamöterna röstade mot.

118 av Europarådets ledamöter röstade på måndagen för att släppa in avstängda Ryssland trots att landet fortsatt ockuperar delar av Ukrainas territorium. 62 ledamöter röstade mot och tio lade ned sina röster. Fyra av de fem svenska delegaterna röstade mot resolutionen.

Ryssland förlorade rösträtten i Europarådet 2014 efter annekteringen av ukrainska Krim. Landet svarade 2017 med att sluta betala medlemsavgiften till organisationen som har till uppdrag att skydda och värna de mänskliga rättigheterna i Europa. Ryssland har även hotat att lämna Europarådet. Det skulle ha inneburit att ryska medborgare inte längre kunde vända till Europarådet med sina klagomål.​ 

– Det skulle ha varit farligt att frånta miljoner människor deras rätt att vända sig till institutioner som värnar om deras rättigheter, sade Frankrikes delegationschef Amélie de Montchalin efter omröstningen, enligt Yle.

Den ukrainska delegationen ska högljutt ha kritiserat beslutet.

– Det här sänder ett mycket dåligt budskap: Om du vill annektera ett annat lands territorium och döda folk där, så kan du ändå få allt med dig, sade Ukrainas delegationschef Volodymyr Ariev.

Rådets ministerkommitté enades vid ett möte i Helsingfors i maj om att Ryssland åter får lov att rösta i organisationens parlamentariska församling.