Hoppa till artikelns andra spalt.

Toppkandidat Weber ger inte upp

Trots svagt stöd bland medlemsländerna och i EU-parlamentet insisterar EPP:s toppkandidat Manfred Weber att jobbet som ny kommissionsordförande är hans.

Tysken Manfred Weber är europeiska högerpartiet EPP:s toppkandidat att bli EU-kommissionens nästa ordförande. Men få stats- och regeringschefer stödjer honom och de socialdemokratiska och liberala partigrupperna i EU-parlamentet har sagt att de inte kommer rösta för honom. Weber uppmanar nu EU-parlamentarikerna att försvara toppkandidatsystemet.

– Det vore tragiskt om några huvudstäders intressen ställer sig över valresultatet. Nu hänger det på EU-parlamentarikerna, sade Weber till Die Welt.

15-18 juli är första möjligheten för EU-parlamentet att rösta om ny ordförande i kommissionen. Formellt föreslås en kandidat av medlemsländernas stats- och regeringschefer vilken måste får stöd av minst 376 av de 751 EU-parlamentarikerna. Om kandidaten inte får den majoritet som krävs måste EU:s stats- och regeringschefer inom en månad, med kvalificerad majoritet, föreslå en ny kandidat.