Europeiska rådets ordförande Donald Tusk beslutade att skjuta upp förhandlingarna en dag.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk beslutade att skjuta upp förhandlingarna en dag.

Bild: EU

Alltjämt inga klara toppjobb i Bryssel – mötet skjuts upp

Trots nattmangling har EU-ländernas stats- och regeringscheferna inte lyckats komma överens om hur de åtråvärda toppjobben ska tillsättas. Istället skjuts mötet upp till i morgon tisdag.

Det extrainsatta EU-toppmötet inleddes på söndagskvällen och pågick långt in på småtimmarna. Vid klockan sju på måndagsmorgonen träffdes stats- och regeringscheferna åter men lyckades inte enas om tillsättningen av toppjobben i unionen.

Mötesordförande Donald Tusk beslöt vid lunchtid på måndagen därför att suspendera förhandlingarna en dag. Stats- och regeringscheferna kommer istället ett träffas på tisdag klockan elva.

– Det är otroligt invecklat, sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte efter att mötet ajournerats och pekade på att det inte bara råder oenighet mellan medlemsländerna utan även inom de olika partigrupperna om kandidaterna.

Enligt Rutte var man helt nära en uppgörelse vid elvatiden på måndagen men att den slutligen inte höll.

En lösning som ska ha diskuterats är att den nederländske socialdemokratiske EU-kommissionären Frans Timmermans ska leda kommissionen och att den tyske kristdemokraten Manfred Weber blir talman i EU-parlamentet.