Den brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Arkivbild.

Den brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Brittiska Labour vill ha ny brexitomröstning och vara kvar i EU

Det brittiska socialdemokratiska oppositionspartiet Labours ledare tar tvekans blad från munnen och lovar att kampanja för att landet ska vara kvar i EU vid en eventuell ny folkomröstning om det existerande brexitavtalet.

”Den som blir ny premiärminister borde ha modet att låta folket rösta om deras uppgörelse [med EU] eller ett avtalslöst utträde, skriver Labour-ledaren Jeremy Corbyn på tisdagen i ett brev till partimedlemmarna.

Corbyn har länge framstått som tvekande i sin hållning till brexit men tisdagens ställningstagande gör den tydlig. Om en sådan brexitomröstning hålls om det utträdesavtal som det konservativa regeringspartiet Tories förhandlat fram med EU lovar han driva att Storbritannien ska vara kvar i EU.

”Jag vill göra det tydligt att Labour skulle kampanja för att vara kvar snarare än antingen ett avtalslöst utträde eller ett Tory-avtal som inte skyddar ekonomin och jobben”, skriver Corbyn.

Corbyns besked kommer efter att han träffat ledarna för Storbritanniens största fackliga organisationer som är mycket oroliga för vad ett avtalslöst brexit får för konsekvenser. 

Ny premiärminister på ingående

Om två veckor väntas Tory meddela vem som blir partiets nye ledare och därmed Storbritanniens premiärminister. Båda kandidaterna, utrikesminister Jeremy Hunt och tidigare utrikesminister Boris Johnson, har signalerat att de är redo att lämna EU utan ett utträdesavtal. 

Om inte Storbritannien godkänner det existerande utträdesavtalet eller ber om att få en tredje förlängning av utträdesperioden, eller om en sådan förfrågan inte beviljas av EU-ländernas ledare, lämnar landet EU utan avtal 31 oktober.