Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Hittills har 50 000 ungdomar fått ett gratis tågluffkort genom EU-programmet. Arkivbild.

Debatt: Debatt: Ungdomar har en särskild roll att bygga broar i EU

Tibor Navracsics m.fl. 26 juli 2019 | 1,5 miljoner 18-åringar

Vi tycker att det borde bli självklart för ungdomar att utforska Europa, oberoende av bakgrund, ekonomi eller hemstad. 1,5 miljoner 18-åringar kan få gratis tågluffbiljett. Det skriver bland annat EU-kommissionär Tibor Navracsics.

En gemensam känsla av tillhörighet förutsätter alltid personliga kontakter. Och det europeiska projektet är inget undantag. Varje gång du blir vän med någon tar du ett konkret steg mot en starkare gemensam europeisk identitet. 

Det är tanken bakom DiscoverEU (upptäck EU). Om några dagar kommer tusentals artonåringar återigen att börja resa runt i EU. Med hjälp av ett gratis tågluffarkort kommer cirka 20 000 ungdomar att ge sig ut på resa för att utforska Europa, och i huvudsak med miljövänliga transportmedel som tåg, buss och färja. De kommer att upptäcka Europas kulturarv och historia, och lära känna andra – och sig själva. De kommer att följa i spåren på 30 000 ungdomar som redan har utforskat vår världsdel på detta sätt, och kommer direkt att få uppleva vad det innebär att vara europé.

Detta nya initiativ har nu pågått i drygt ett år och har redan haft stor genomslagskraft. Nästan 275 000 ungdomar har ansökt om de över 50 000 tågluffarkorten som gavs ut i tre ansökningsomgångar under 2018 och 2019. Bara från Sverige ansökte 782 ungdomar.

DiscoverEU är ett bra exempel på vad som är möjligt när en god idé kombineras med politisk ambition och med kreativa och öppna människor. Idén kläcktes i civilsamhället och togs upp av EU-parlamentsledamöter. EU-kommissionen genomförde den sedan i rekordfart. Därigenom får 18-åringar en chans att upptäcka Europa genom att resa, och lär känna det europeiska projektet – och varandra. Initiativet ligger helt i linje med kommissionens fokusering på att motivera och investera i ungdomar, men också med andra nya EU-initiativ som den europeiska solidaritetskåren. 

För en del av dem som deltog i DiscoverEU var det första gången de reste utan sina föräldrar. För alla var det en präglande erfarenhet. De som redan varit ute och tågluffat så här rapporterar att det har hjälpt dem att bli mer engagerade och vidga sina vyer. Många säger att de har fått bättre självförtroende och utvecklat viktiga färdigheter, till exempel främmande språk och interkulturell kompetens, anpassningsförmåga, motståndskraft och organisationstalang. Och två tredjedelar svarade att de inte hade haft råd med sitt tågluffarkort utan DiscoverEU.

Dessutom har tusentals ungdomar träffat nya vänner och byggt upp en gemenskap över hela Europa tack vare detta initiativ. Personer som aldrig tidigare hade träffats kontaktade varandra på sociala medier, bildade grupper för att resa från stad till stad, eller hjälpte varandra genom att erbjuda en övernattningsplats.  

I samråd med dem som hittills deltagit strävar EU-kommissionen efter att göra DiscoverEU ännu öppnare och mer inkluderande. Det har blivit enklare att ansöka, och kommissionen ger tips om billigt resande resor. Den lägger också särskild vikt vid stöd till ungdomar med funktionshinder. Dessutom försöker man skapa länkar till europeiska nätverk som Eurodesk och Europa direkt-kontoren samt lokala grupper för att göra initiativet mer känt runt om i Europa – och för att resenärerna ska bli mer engagerade i de samhällen de besöker. 

Men det är bara början. För att utnyttja DiscoverEU-programmets potential fullt ut vill kommissionen ta med det i Erasmusprogrammet efter 2020, med en budget på 700 miljoner euro. Om Europaparlamentet och medlemsstaterna går med på detta skulle cirka 1,5 miljoner 18-åringar kunna utnyttja denna möjlighet mellan 2021 och 2027. 

På så sätt skulle man kunna fortsätta att utveckla DiscoverEU, ytterligare stärka dess pedagogiska sidor och göra det till en språngbräda i ungdomars utveckling. Tågluffarupplevelsen ska bara vara början på en mycket större resa för ungdomarna. Den ska uppmuntra dem till att utforska mer. Engagera sig mer i sina samhällen, eller åka utomlands igen via andra EU-program.

DiscoverEU är mycket mer än semesterresor för ungdomar. Programmet har bekräftat att unga européer, om de får chansen, tar ansvar och bidrar aktivt till den europeiska integrationen genom att knyta nätverk och förbindelser med varandra. De unga resenärerna fungerar redan som ambassadörer för den europeiska idén och demonstrerar att trots alla skillnader har vi mycket mer gemensamt än vi skulle kunna tro. 

Vi tycker att det borde bli självklart för ungdomar att utforska Europa, oberoende av bakgrund, ekonomi eller hemstad. Ungdomar har en särskild roll när det gäller att bygga broar – broar som vi behöver mer än någonsin för att bygga ett mer enat, sammanhållet Europa för framtiden. 

Det är därför vi måste fortsätta att investera i, och tro på ungdomarna – inte i framtiden, utan i dag.

 

Tibor Navracsics
EU-kommissionär med ansvar för utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott.

Vincent-Immanuel Herr och Martin Speer
Europeiska aktivister, författarare och skaparna av initiativet ”Free Interrail”

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret