EU:s justitiekommissionär Věra Jourová hoppas att nästa kommission fortsätter arbetet mot penningtvätt. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen underkänner arbete mot penningtvätt

EU-kommissionen anser att medlemsländer och banker inte gör tillräckligt för att bekämpa penningtvätt. Man räknar med att en summa motsvarande hela EU-budgeten cirkulerar i misstänkta finansiella aktiviteter.

– Vi har ett problem i Europa, sade EU:s justitiekommissionär Věra Jourová på onsdagen i samband med att flera rapporter om pennigtvätt och kampen mot det i medlemsländerna presenterades.

Enligt henne har EU ”några av de starkaste anti-penningtvättslagarna” i världen men drar slutsatsen att dessa inte alltid följs.

– Översynsmyndigheter och finansunderrättelsetjänster i medlemsländerna gör inte tillräckligt. I synnerhet när det gäller gränsöverskridande samarbete, sade Jourová.

– Banker med grenar i olika medlemsländer var inte väl övervakade efter som översynsmyndigheter vare sig i värdlandet eller hemlandet tog ansvar, sade justitiekommissionären som även kritiserade banker som Danske Bank för att inte ha respekterat eller uppfyllt regelverket.

Europol uppskattar att runt en procent av EU-ländernas BNP cirkulerar i misstänkta finansiella aktiviteter. En procent är lika mycket som EU-budgeten.

– Den senaste tidens skandaler har visat att medlemsstaterna bör behandla detta som en brådskande fråga, sade Jourová.