Från EU-toppmötet: Tyska kan leda kommissionen

Förhandlingarna för att hitta lämpliga kandidater att leda EU ser ut att bli det längsta EU-toppmötet någonsin. Tysklands försvarsminister nämns som ny kommissionsordförande efter motstånd mot nederländaren Frans Timmermans.

Det extrainsatta EU-toppmötet för att tillsätta de viktigaste toppjobben i unionen har formellt sett pågått sedan i söndags. Men trots ihärdiga förhandlingar har EU-ledarna vid Europaportalens pressläggning på tisdagseftermiddagen ännu inte lyckats enas om kandidaterna.

En lösning som tidigare ska ha diskuterats är att den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans ska leda kommissionen. På väg in på tisdagens session sade Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš att det vore ”helt oacceptabelt” för länderna i Visagradgruppen – förutom Tjeckien även Ungern, Slovakien och Polen.

 – Vi vill inte ha Timmermans som kommissionsordförande, sade Babiš som tillade att han gärna vill se den slovakiske socialdemokraten Maroš Šefčovič på posten som EU:s höga utrikesrepresentant.

Även Italiens premiärminister Giuseppe Conte avvisar Timmermans-lösningen.

Den luxemburgske premiärministern Xavier Bettel skyllde toppmötets hittillsvarande misslyckande på den stora högergruppen EPP dit bland annat Tysklands Angela Merkel hör.

– EPP hade ett virus. Jag hoppas de har startat om nu, sade Bettel.

Tysk försvarsminister diskuteras

Ett namn som enligt uppgifter nu diskuteras som kommissionsordförande är den tyska kristdemokratiska försvarsministern Ursula von der Leyen. Som rådsordförande nämns Belgiens liberale premiärminister Charles Michel, som utrikesrepresentant den slovakiske socialdemokraten Maroš Šefčovič eller Spaniens socialdemokratiske utrikesminister Josep Borrell och den konservativa fransyskan Christine Lagarde som ECB-chef. Talmansposten i parlamentet skulle delas av den konservative tysken Manfred Weber och den bulgariske socialdemokraten Sergej Stanisjev.