EU-parlamentets nye talman, den italienske socialdemokraten David Sassoli under onsdagens omröstning.

EU-parlamentets nye talman, den italienske socialdemokraten David Sassoli under onsdagens omröstning.

Bild: EU-parlamentet

Italienare vald till EU-talman

Den italienske socialdemokraten David Sassoli fick i andra valomgången tillräckligt stöd för att bli EU-parlamentets talman.

På onsdagen röstade EU-parlamentet om vem som ska bli församlingens talman under de kommande 2,5 åren. Med stöd av 345 ledamöter nådde den italienske socialdemokraten David Sassoli i den andra valomgången en majoritet av rösterna och får därmed uppdraget.

Sassoli har varit EU-parlamentariker sedan 2009 och tidigare arbetat som journalist.

Omröstningen är en del i den kompromiss om toppjobben som medlemsländernas stats- och regeringschefer nådde på tisdagen. Enligt ska socialdemokratiska S&D-grupp, dit Sassoli hör, få den första mandatperioden och konservativa EPP-gruppen, den andra perioden fram till nästa EU-val 2024.