Boris Johnson vill omförhandla utträdesavtalet med EU. Arkivbild.

Boris Johnson vill omförhandla utträdesavtalet med EU. Arkivbild.

Bild: EU

Johnson vill omförhandla avtal med EU

Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson lovar lämna EU 31 oktober med eller utan utträdesavtal. Han avser även förhandla fram ett nytt avtal på de knappt hundra dagarna som återstår. – Det kommer inte att ske, säger Irlands premiärminister Leo Varadkar.

– Vi kommer att fullborda parlamentets upprepade löften till folket och lämna EU 31 oktober. Inga om, inga men, sade konservative Boris Johnson i sitt installationstal på onsdagseftermiddagen.

Han lovade även att förhandla fram ett nytt utträdesavtal som kommer att ”maximera de möjligheter som brexit medför” och ”utveckla ett nytt och spännande partnerskap med resten av Europa”. Ett sådant avtal ska inte innehålla några gränskontroller mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland och skrota den så kallade reservlösningen, som Johnson kallar ”antidemokratisk, i det nuvarande utträdesavtalet. 

Den irländske premiärministern Leo Varadkar kommenterade Johnsons löften om ett nytt avtal utan garantier för att det inte blir någon hård gräns på Irland med att ”det inte kommer att ske”

– Alla föreställningar om att ett helt nytt avtal kan förhandlas fram på några veckor eller månader är helt världsfrånvänt, sade Varadkar.

Även övriga EU-länder, och chefsförhandlare Michel Barnier, vidhåller att det klara utträdesavtalet inte kommer att omförhandlas. 

Europeiska rådets ordförande, som företräder medlemsländernas högsta ledare i EU, Donald Tusk gratulerade, i ett av sina allra kortaste gratulationsbrev, Boris Johnson till det nya jobbet.

”Jag ser fram emot att diskutera – i detalj – vårt samarbete”, skrev Tusk.

Tunga brexitörer får tunga poster

Boris Johnson gav ledande brexitförespråkare, som Michael Gove, Priti Patel och Dominic Raab, tunga poster i den nya regeringen och staben. Jacob Rees-Moog, som lett den inflytelserika ERG-gruppen av hårda brexitörer, blir underhusets ledare och hjärnan bakom brexitkampanjen, Dominic Cummings blir rådgivare till premiärministern.

Barnier redo förhandla

Vilket nästa steg blir är ännu oklart. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Donald Tusk väntas inom kort samtala med Johnson om dennes planer. Augusti är traditionellt semestermånad i EU-sammanhang men  chefsförhandlare Michel Barnier sade sig på onsdagen vara redo att sätta sig vid förhandlingsbordet med britterna så snart de har ett nytt förslag.